Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

tisdag, april 26, 2005

Seminarium Därför är jag feminist - Bengt Westerberg

Feministnätverket Felira bjuder in till seminarium på temat:
- Därför är jag feminist -
Bengt Westerberg, f.d. folkpartiledare och legendarisk liberal feminist talar
om hur han började engagera sig i jämställdhetsfrågor, vilka segrar som
uppnåtts samt vilka utmaningar som ligger närmast framför oss.
När? Torsdagen den 28 april
Tid? 18.00
Var? Sveriges Riksdag, Mynttorget 2, folkpartiets klubbrum
Anmälan? birgitta.ohlsson@liberal.se senast 28/4, 17.00

tisdag, april 19, 2005

Hellre flatfeminister än flata feminister

På en buss nyligen hörde jag en politiker avfärda Feministiskt initiativ som "en samling flatfeminister". Elitfeminister var de tydligen också enligt honom. Det är nog mycket sällsynt att medelålders manliga moderater beskriver flator som tillhörande en elit, så jag har leende sparat hans kommentarer inom mig och låtit mig inspireras av dem. Ni kommer höra mer från mig, en stolt finsk flatfeminist!

Är det för att jag är folkpartist, feminist och flata som jag inte ser F! som ett hot? Nej, jag tror inte att jag är ensam om att se att så långt har effekterna av deras existens varit positiva. Nu debatteras feminismen i media och i lunchrum, men framförallt diskuteras jämställdhetspolitiken i partierna. Vi som länge försökt att föra upp feminismen på agendan har fått större gehör för våra idéer. Nu har man insett att man behöver våra kunskaper och analyser. Mitt självförtroende har också fått en skjuts uppåt av att höra och se feminister mest varje dag.

Fi är inte ett parti och jag tror inte möjligt, eller nödvändigt, att bilda ett feministiskt parti. Det är tydligt att F! skulle bli ett vänsterfeministiskt parti. Emellertid har majoriteten i Folkpartiet, som för länge varit en samling flata feminister, fått en välbehövlig spark i baken och kommer vara det realistiska alternativet för liberala feminister i valet 2006.

måndag, april 18, 2005

Tidiga könsroller



Bilden togs av en bekant som besökte COOP i jakt på barnkläder, kommentar överflödig...

Källa: droger.se

söndag, april 17, 2005

Fotbollspelare med dåliga ursäkter får stanna kvar

I en Expressen-artikel intervjuas Birgitta med flera om den Malmöitiska fotbollspelaren Joseph Elanga som blivit dömd till två månaders fängelse för kvinnomisshandel.

Bland annat riktades det skarp kritik mot Malmö FF för att man låtit Elanga spela vidare. Man hänvisar bland annat till hur ishockey-klubbarna hanterade sina senaste skandaler, det vill säga, stängde av eller avskedade sina spelare.

Tyvärr är inte detta det värsta i den här historien, nej Herr Elanga har mage att, inte bara påstå att det fanns förmildrande omständigheter "Jag var stressad..." men också det absolut mest horribla "...jag tror att många hade gjort samma sak i min situation".

Det absolut största problemet med detta är att han därmed förnekar det allvarliga i situationen och samtidigt också söker alibi i en del av en samhällsnorm som mer eller mindre accepterar kvinnovåld. En norm som gör att till exempel var fjärde kvinna mellan 18-24 Âr har utsatts för våld det senaste Âret. För källa och mer statistik se: roks.se

Till Expressen