Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

söndag, oktober 30, 2005

Grabbgänget i sossetoppen, och objektifiering i allmänhet

Det rapporteras toppstyrning inom socialdemokratin; det är grabbgänget kring Persson som styr. Någon förvånad? Inte jag i alla fall. Det är fortfarande män som har makten i dagens Sverige. Det är de informella nätverken som styr, nätverk där kvinnor av någon anledning ofta objektifieras, och ses mer som något att betrakta, än någon att ta på allvar. Att dra alla kvinnor över en kam kan inte heller det vara främmande för ett parti som hellre packar in människor i olika former av kollektiv än ser dem som individer.

I gårkväll var jag på kårens halloweenfest. Många människor var utklädda, och jag mötte allt från Homer Simpson, trollkarlen från OZs hela rolluppsättning till häxor och Iceclimber (jag har nämnt att jag läser datorspel va?). Det fanns en markant skillnad mellan hur tjejer och killar klädde ut sig. Medan de flesta tjejers utklädnader var präglade av att se bra ut i slutändan, så var gick de flesta killars utklädnader mer ut på att se så hemska ut som möjligt, eller var mer humoristiska. Ännu ett exempel på där tjejer förväntas vara objekt medan killar kan göra mer vad de känner för.

Det borde inte vara något fel att försöka se bra ut, att bete sig "manligt" eller "kvinnligt" så länge alla betraktades som individer. Där man blir bedömd efter sin person istället för sitt kön, att kunna få ta tillbaka makten över sitt liv, kunna förflytta sig framåt på positioner utan ständiga ihopblandningar med den ena halvan av befolkningen.

Att det är just föräldrarförsäkringsfrågan som grabbgänget i sossetoppen gaddat ihop sig extra om, är ju bara stor humor.

torsdag, oktober 27, 2005

Topparna i EU

EU-ländernas ledare samlades utanför slottet Hampton Court (England) för en samlad bild:

En bild som tydligt visar på vilka det är som har makt. Tyvärr hittade jag ingen större bild.

Du kan ändå till att börja med:
- Räkna antalet kvinnor.
- Räkna antalet utan grått hår.

Stämmer svaren överens med resten av europas befolkning? Eller är det kanske inte ens i närheten?

onsdag, oktober 26, 2005

Spelbranchen och kvinnorna

Det uppmärksammas äntligen att spelbranchen skulle tjäna på lite mera mångfald bland de som gör spelen. För den typiska spelutvecklaren är en vit man på trettioett år utan någon form av handikapp. Inte så konstigt att spelen inte lyckas rikta sig till en heterogen målgrupp. Dryga tio procent är kvinnor. Mer än vad jag trodde, i min årskull på HiS (vi är den med flest tjejer) är sju av hundra kvinnor.

måndag, oktober 24, 2005

Catrine Norrgård i GT

Stort grattis till Felira-bloggaren Catrine Norrgård som idag uppmärksammas i GT för sin riksdagskandidatur!

Sexistisk reklam för SAS Radisson

Nu har den sexistiska gubbådran fått för mycket att säga till om på en reklambyrå igen.

AB igen

Aftonbaldet är verkligen en hemsk tidning på många sätt och vis.

onsdag, oktober 19, 2005

Jämnare maktfördelning bland yngre

Affärsvärlden listar de mäktigaste svenskarna under förtio år, och glädjande nog så hittar vi faktiskt fyra kvinnor på tio i topp listan. Att de övre placeringarna fortfarande är besatta av män får vi nog leva med ett par år(tionden) till, men det går i alla fall i rätt riktning.

tisdag, oktober 18, 2005

Björn som lucia?

I dagens metro, och på ett par andra ställen, kan man läsa om luciakandidaten med blont långt lockigt hår, som förväntansfullt hoppas på sin chans. Tjugofem år gammal, sjungit i kör, och gillar att diskutera frihet. Låter som vilken luciakandidat som helst, och jag önskar Björn lycka till i Kalmars uttagning.

måndag, oktober 17, 2005

Södermanlands landshövding

Förra veckan blev det klart att Södermanlands nya landshövding kommer att bli folkpartisten Bo Könberg. Jag tvivlar inte på att Bo Könberg kommer att sköta sitt jobb, men kan inte låta bli att reagera över att även den 43e i raden av landshövdingar är en man. Sedan 1600-talet har man alltså inte hittat en enda kompetent kvinna till posten. Det kanske är något med den förlegade titeln som inspirerar de som gör valet att leta efter silverhannar.

söndag, oktober 16, 2005

Jag borde varit man

Blir jag utsatt för ett brott så är det ungefär en fjärdedels chans att brottet blir utrett. Hade jag istället varit man, så hade jag haft en tredjedels chans till en utredd polisanmälan. Så stor är skillnaden. Hade jag hetat någonting mindre svenskt än Johanna så hade statistiken varit ännu dystrare, brotten som invandrarkvinnor anmäler utreds nämligen bara hälften så ofta som de svenska männens.

Statistiken talar sitt tydliga språk; jag borde varit man.

Kvinnor drabbades hårdast av nerskärningarna inom it-industrin

Kvinnorna fick, inte helt oväntat, ta de största smällen när IT-bubblan brast. Detta enligt en avhandling på Uppsala Universitet.

"- Kvinnorna jobbade ofta med att utveckla användarvänliga applikationer och gränssnitt. Det uppfattas som mjuka lågstatusområden och de försvann i nedskärningarna. Männen däremot dominerade på tunga högstatusområden som programmerare och systemutvecklare."

[..]

"- Men när kvinnliga it-konsulter försöker att ta för sig och anpassa sig till det idealet går de över gränsen för vad som anses vara kvinnligt. De känner att de pratar för mycket och uppfattas som en "bitch". Det blir ett moment 22. Hur de än gör blir det fel.
It-företagen uppfattar sig ofta själva som könsneutrala."

N24.se

fredag, oktober 14, 2005

Valfläsk

Jens Orback har föreslagit att (s)taten ska öka sitt stöd till "kvinnoorganisationerna", till invandrarföreningarnas kvinnoavdelningar och till andra kvinnliganätverk. Fram till 2008 närapå tiofaldigas stödet - från 3,4 miljoner kronor per år till 30 miljoner. Toppen! Men man anar ugglor i mossen, eller hur? Mindre än ett år till valet och sossarna lovar pengar till allt och alla. Höjningen är stor, men är den tillräcklig? Hur mycket pengar går varje år till idrotten? Det skulle vara intressant att jämföra.

Man kriminaliserar symptomen medan sjukdomen sprids

Lars Winnerbäck är kung. Han håller nog inte med mig så mycket politiskt, men hans musik och hans texter är ändå fantastiska. En textrad har fastnat i mitt huvud och jag har länge tyckt att den var bra, men aldrig kunnat sätta så bra ord på det som nu.

Man kriminaliserar symptomen medan sjukdomen sprids

Nu inser jag att detta är precis vad F! vill göra. Jag ska förklara varför just deras politik är fel för feminismen:

1. Höj lönerna i offentlig sektor.
Kommentar: Jättebra, men det är inte där problemet ligger. Kvinnor ska inte jobba i offentlig sektor. Offentlig sektor förtrycker kvinnor. Höj lönerna ja, men det är lite som att kriminalisera symtom medan sjukdom sprids.

2. Kvotera i bolagsstyrelser.
Kommentar: Vi vill att kvinnor ska få samma möjlighet att komma in i bolagsstyrelse och inte diskrimineras. Vi vill att kompetenta kvinnor ska få en chans! Vi vill inte att inkompetenta nickdockor ska kvoteras in. Troligtvis kommer det på många håll bli så. Man kriminaliserar symptomen medan sjukdomen sprids.

3. Sex timmars arbetsdag.
Kommentar: Är åtta timmar verkligen för jobbigt att jobba? Är det en kvinnofråga att kvinnor ska jobba mindre på jobbet och jobba mer hemma? Fy sjutton säger jag! Det är verkligen att kriminalisera symptomen medan sjukdomen sprids.

Lasse Winnerbäck håller kanske inte med min analys, men det är ta mig fasen det bästa han skrivit!

torsdag, oktober 13, 2005

Birgitta i P1-morgon

Birgitta Ohlsson diskuterade avhoppet och medias roll i P1-morgon.

Vidare var hon också med i Debatt i förrgår och diskuterade kvotering med mannen bakom boken "En sexists bekännelse".

Mediadrevet mot feminismen

Dagens bomb var att Tiina Rosenberg bestämmer sig för att lämna politiken. Jag förstår henne. Även om det är viktigt att feminismen granskas, otroligt viktigt, är det ju faktiskt inte det som har hänt. Det har inte någonstans kommit fram vad feminismen egentligen är, vad som skiljer feminism från [sätt in valfri substitut för dem som inte vill/vågar/kan kalla sig feminister], dess historiska koppling till liberalismen, vad det egentligen är för skillnad på radikal-, socialist- och liberalfeminister.

Nej inget av detta har granskats, vad som har gjorts är ett extremt mediadrev fokuserad på ett fåtal personer, man har angripit deras karaktär, man har kallat Tiina Rosengren rikshäxa (Expressen), haft klippdockor där man kunde sätta ihop sin egen, illaluktande och fula, feminist (Aftonbladet), man har angripit Rosengrens hela professur med plagiatanklagelser, kort och gott har man gjort det mesta, utom att ha en seriös och grundlig granskning av den feministiska ideologin.

Prioriterad manlighet

Idag lagade jag punkteringen på mitt högra bakdäck på bilen alldeles själv. Faktiskt inga bekymmer alls (tömma ut däcket på luft - spruta in sprayen - köra sakta några kilometer - fixa lufttrycket), troligtvis så kommer punkteringssprayen jag använde hålla, med tanke på att det inte var ett stort hål, det lär visa sig i morgon när jag ska köra de tjugofem milen hem till Halmstad. Skulle det hända något mer med däcket så är det bara att köra till närmsta bilmack, och det kan fixas på någon timma.

Bilbestyr är annars (och har varit genom historien) ett klassiskt manligt territorium. Jag betjänades av en man på bensinmacken, och skulle jag lämna in bilen på en verkstad hade det med största sannolikhet varit en man som skulle laga den. Bilfrågor är något som diskuteras mycket, det finns skatteavdrag att göra om du kör bil långt i jobbet, och de flesta kommuner med självaktning har en trafiknämnd där stadens bilsituationer diskuteras.

Tänker man efter så är det väldigt många av de där "klassiskt manliga" territorerna som har med hem att göra, som också finns ute på marknaden. Byggtjänster går att sälja och köpa, reparationstjänster likaså, teknik och el-supporter finns det gott om. Oftast är det män som tillhandahåller tjänsterna, och det är män som köper dem. Anlitar du en byggfirma för en renovering hemma, så får du dessutom göra skatteavdrag för det i din deklaration.

De "klassiskt kvinnliga" territorerna har inte riktigt samma förutsättningar. Vård och omsorg är offentliga arbetsplatser som inte konkurrensutsätts. Tjänster i närheten av hemmet, såsom städning och tvättning står utanför skatteavdragsmöjligheterna. Barnpassning ligger även det nästan alltid i kommunal regi, och de privata alternativ som finns motarbetas ofta av de socialdemokratiskt styrda kommunerna.

Ser man utefter det här systemet så, om bilbestyr nu hade varit en "klassiskt kvinnligt" område, hade det nedprioriterats, jag hade fått vända mig till kommunens bilservicecenter, endast öppet 11-16, fått köa i tre månader, och sedan fått betala min standardiliserade avgift, som jag sedan i efterhand hade kunnat söka bidrag för.

onsdag, oktober 12, 2005

Krönika om skönhetsideal i AB

Den återkommande och tyvärr ständigt aktuella frågan om skönhetshets från medias håll tas upp i en krönika i dagens Aftonbladet.

Jag tycker det är lika ironiskt varje gång AB tar in sådant här, inte för att krönikören har fel, inte ens lite, hon har helrätt, nej utan på grund utav att just den tidningen har en otroligt stor portion skuld i just den här "frågan".

tisdag, oktober 11, 2005

Korkade Idergard om genuspedagoger

I gårdagens Svenskan fick man läsa en ohyggligt korkad artikel av Thomas Idergard. Idergard tycker att vi ska ha en stopplag för genusfrågan. Det Idergard visar i sin artikel är att han har noll koll. Genuspedagoger borde vara ett av de bästa förslagen för ökad jämställdhet i samhället, men Idergard kallar det för "genuspedagoger" som ska verkar för att utrota mystiska "strukturer". Ja, Idergard tror väl inte på strukturer förrän han ser dem cykla längs Strandvägen, och det visar på mer idioti än vad jag trodde att den killen hade.

Hur kan man missa att småtjejer uppmuntras att vara söta medan småpojkar uppmuntras att vara tuffa? Om man inte har missat detta: Är det helt befängt att tro att tuffhet kommer att premieras framför söthet i en eventuell framtida karriär (om man vill bli chef)?

Men Idergard har nog rätt ändå, vid närmare eftertanke. Det finns inga strukturer. Det är en slump att vi inte haft en kvinnlig statsminister och att 90% av alla VD:ar är män. Det är en slump att kvinnor fettsuger venusberget och opererar in blygläpparna. Det är en slump att män tar ut mindre föräldraledighet än kvinnor. Det är en slump att högt uppsatta män har markservice hemma, medan högt uppsatta kvinnor inte har det. Allt är en slump. Det finns inga strukturer. Det behövs inga genuspedagoger. Heja Idergard!!

torsdag, oktober 06, 2005

Dagis och jämställdheten

Dagisen gör inte vad de ska för att se till att alla barn behandlas lika. Trots att läroplanen säger att dagis ska arbeta för jämställdhet så är det inte lika många dagis som faktiskt jobbar för att behandla barn lika. Någonting som känns otroligt sorgligt med tanke på att en så stor del av det vi lär oss, lär vi oss som små.

För om dagispersonal, och alla andra som ha stor kontakt med barn (ja, föräldrar också) särskiljer pojkar och flickor, och ger dem könsroller, så är det väl inte så konstigt att könsrollerna följer med till äldre åldrar?

tisdag, oktober 04, 2005

Junilistan och feminismen

Det enda Junilistan verkar vilja komma med för att förbättra jämställdheten är ROT-avdragen. avdrag som enligt Junilistan bara ska vara för kvinnor. Varför då? Behöver inte män också göra avdrag på "Rengöring, Omsorg och Tvätt" som avdragen sägs stå för. Snacka om könsrollscementering.

Var är alla andra förslagen för att öka jämställdheten? När jag röstar på ett parti vill jag veta vad de tycker om de frågorna. Som delad föräldrarförsäkring, abort, kvotering och allt annat som har med jämställdhet att göra. Det är viktiga frågor, även om inte Junilistan verkar tycka det.

måndag, oktober 03, 2005

Kvinnofridsbrott utreds

När nu knappt fyra av tio anmälda kvinnofridsbrott inte går vidare till åtal, ska det äntligen utredas av riksåklagaren. Förhoppningsvis så kommer utredningen att leda till att siffrorna förbättras, och att attityderna till denna typen av utredningar ändras.

lördag, oktober 01, 2005

Böcker av kvinnliga författare

Så här lagom till helgens bokmässa så går tankarna till alla de kvinnliga författare som genom tiderna använt psedonymer eller sina förnamnsinitialer för att få sina böcker sålda.

Mängder av författare från P.D James till J.K Rowling har insett att ett kvinnonamn på en bok inte säljer lika bra som ett namn som kan uppfattas som manligt. För att inte tala om de böcker som genom åren getts ut via psedonym.

Ytterliggare ett bevis på hur människor behandlas utefter kön.