Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

tisdag, augusti 16, 2005

Vi är i alla fall ett litet steg på vägen...

Hittade en bok med svenskkurs från sjuttiotalet i farmor och farfars bokhylla (är i karlstad och hjälper dem flytta). Helt underbart skrämmande. I boken finns speciella kapitel om män, kvinnor och att man i sverige delar på hushållsarbetet.
Självklart så står mannen för utomhussysslor som bil och gräsklippning, och kvinnan för städning och inomhusarbetet. Boken är utgiven av det statliga institutet för invandrare och tänkt att vara en del av kurser i svenska.
Idag satt jag och skrattade åt bokens fördommar om människor, men det är faktiskt böcker som sågs som självklara bara för trettio år sedan. Tänk va skönt att vi faktiskt kommit en bit sen dess. Även om hushållsarbetesuppdelningen säkert ser ut så i många familjer idag med, så är attityden en annorlunda, och vi är ett steg på vägen.

En annan av mina bokfynd handlade om den onda jitterbuggens framfart över den svenska ungdomen...Den kommer bli underhållande läsning :)