Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

söndag, oktober 30, 2005

Grabbgänget i sossetoppen, och objektifiering i allmänhet

Det rapporteras toppstyrning inom socialdemokratin; det är grabbgänget kring Persson som styr. Någon förvånad? Inte jag i alla fall. Det är fortfarande män som har makten i dagens Sverige. Det är de informella nätverken som styr, nätverk där kvinnor av någon anledning ofta objektifieras, och ses mer som något att betrakta, än någon att ta på allvar. Att dra alla kvinnor över en kam kan inte heller det vara främmande för ett parti som hellre packar in människor i olika former av kollektiv än ser dem som individer.

I gårkväll var jag på kårens halloweenfest. Många människor var utklädda, och jag mötte allt från Homer Simpson, trollkarlen från OZs hela rolluppsättning till häxor och Iceclimber (jag har nämnt att jag läser datorspel va?). Det fanns en markant skillnad mellan hur tjejer och killar klädde ut sig. Medan de flesta tjejers utklädnader var präglade av att se bra ut i slutändan, så var gick de flesta killars utklädnader mer ut på att se så hemska ut som möjligt, eller var mer humoristiska. Ännu ett exempel på där tjejer förväntas vara objekt medan killar kan göra mer vad de känner för.

Det borde inte vara något fel att försöka se bra ut, att bete sig "manligt" eller "kvinnligt" så länge alla betraktades som individer. Där man blir bedömd efter sin person istället för sitt kön, att kunna få ta tillbaka makten över sitt liv, kunna förflytta sig framåt på positioner utan ständiga ihopblandningar med den ena halvan av befolkningen.

Att det är just föräldrarförsäkringsfrågan som grabbgänget i sossetoppen gaddat ihop sig extra om, är ju bara stor humor.