Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

onsdag, augusti 31, 2005

Dagens gender i P1

Upptäckte precis ett program som handlar om genus och könsroller i Sveriges Radio, trevligt.

"Supermarit och rosa volanger - om kvinnor som tar klivet in i dataspelsbranchen & föräldrar som kämpar mot könsfällorna.

Matilda Persson, Visby Gotland - som vill se kvinnliga förebilder i spelen. Fotograf Agneta KellgrenDataspel är en framtidsbransch. Supermarit heter projektet på Gotland som lär kvinnorna att själva göra spel och ta sig in i branschen. Men på sina egna villkor. Idag är det grabbarna som står för det mesta inom spelutveckling.

Målet med Supermarit är att förändra hela spelbranschen. Projektledaren Annika Olofsdotter Bergström säger att Sverige skulle kunna bli ledande som ett land där kvinnor är dataspelsutvecklare. Supermarit är dels ute i gymnasieskolorna där man peppar tjejer att intressera sig för att göra spel, dels vänder man sig till studenter och forskare och så har man särskilda spelklubbar för kvinnor som är nyfikna på något som kanske deras barn eller elever håller på med. Initiativet till Supermarit kommer från Gotlands kommun som ville satsa mer på kvinnligt företagande.

Matilda Persson som varit med på Supermarits workshops gillar att spela, men ogillar de värsta våldsspelen så här förklarar hon varför killarna dominerar så inom dataspel;

- Killarna har fått spelmaskiner och tjejerna ett dockhus, om killarna växer upp med att spela så blir de intresserade av att göra ett spel och tjejerna får inte så stor chans att ta sig in på marknaden.

Rosa volanger
När Linda Dahlberg och Jimmy Sahlin gjort klart att de inte vill klä sin fem månader gamla dotter Ada i rosa volanger kontrade släkt och vänner med att överösa familjen med rosa klänningar. Gender träffar en ung familj i Umeå som försöker uppfostra sin dotter till att först och främst bli människa, inte flicka.

Förutom att välja kläder och leksaker med omsorg tänker Linda och Jimmy på hur de pratar med Ada. Om man använder en tuffare röst får Ada i sig redan som bebis att hon klarar av en massa saker, resonerar de. De försöker också vara så jämställda som möjligt så att Ada ska se att mammor kan borra och pappor diska."

www.sr.se