Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

söndag, maj 15, 2005

Vad vill egentligen SVT?

I kväll kunde alla som såg Dokument Inifrån bevittna en demonisering av feminismen utan dess like.

Jag vet knappt vart jag skall börja, SVT försöker med dokumentären sätta ett likhetstecken mellan feminism och en generell tro på satanistiska manliga pedofili-nätverk(?!).

Detta görs genom att berätta om ett livsöde där en flicka i princip blir kidnappad av ett gäng inte så stabila personer under föreställningen att ovanstående nätverk var ute efter dem. Genomgående under hela programmet betecknas dessa som "feminsterna", det vill säga inga enskilda individer med eventuellt konstiga föreställningar, utan just feminister.

Samtidigt hittar man en samling esoteriska radikalfeminister vars programtid uppenbarligen var ämnad att få fram att feminister i allmänhet tycker att alla män är svin, mördare och våldtäktsmän.

Även Eva Lungdren och ROKS ordförande får säga sitt, vilket i sin tur inte är allt för smickrande för de båda.

Grundproblematiken är nu att man lägger ihop en extrem historia, oroväckande radikala åsikter och slutligen allmänt respekterade feministiska teorier om normaliseringsprocessen och maktstrukturer, där det uppenbara målet verkar vara att misskreditera hela den feministiska rörelsen, seriöst SVT? Jag trodde att man inom svensk journalistisk hade slutat med dessa makabra generaliseringar, så mycket för "Fri television".

Vidare svartmålas vedertagna feministiska teorier och hos allmänheten blir ord som normaliseringsprocessen ännu ett begrepp att lägga till i den negativa ryggradskänslo-arsenalen.

Kommenterafunktionen på svt.se är fylld av framförallt tre ståndpunkter, personer som inser vad feminismen faktiskt handlar om och ser med kritiska och besvikna ögon på reportaget. Personer som inte riktigt fattat och hyllar det hela som att "nu vågar äntligen någon säga vad de tycker" (hey, i vilken debatt har vi hört det innan?). Slutligen är det de kvinnor som sett våldet i vitögat och är förskräckta över den generaliserande degregeringen av kvinnojourerna som SVT nu gör sig skyldig till.

Ett inlägg som står ut över mängden är det från den karlskronitiska socialdemokraten Eva-Britt Dahlström.

Man får heller aldrig, aldrig glömma bort det oerhörda jobb alla eldsjälar gör ute på Sveriges kvinnojourer, med knappa medel har de hjälpt tusentals kvinnor som fått fly från våldet i hemmet.

Så vad har vi lärt oss av detta? Jo, feminister lever inte i allmänhet under tron att satanistiska pedofiler är efter dem. Feminism handlar om att se att samhället behandlar kvinnor sämre just på grund av att de är kvinnor och att detta är stukturalistiskt, givetvis vill man också göra någonting åt detta. Vidare tycker inte feminister i allmänhet att män per definition är svin, våldtäcktsmän och mördare.

Slutligen vill jag rekomendera Feminism av författare: Lena Gemzöe, en bok för de som verkligen är genuint intresserade av vad feminism faktiskt är.

5 Comments:

Blogger Robert Nordman said...

Feminism, likt alla idéströmningar världen någonsin sett, har en del avarter. Jag tycker att det är sunt att ett reportage som detta görs då det borde leda till en viss sanering och en starkare kritisk hållning även till denna idéströmning - för det är nödvändigt för alla livsåskådningar, ideologier, och så vidare.
Det värsta som kan hända är när en åskådning görs så total och alltomfattande att man inte längre kan kritisera den. En sådan risk finns även med feminismen - och därför är det nödvändigt att påvisa skillnader i den ofantliga mängd olika inriktningar som finns inom samlingsbegreppet feminism.
Jag hoppas att seriösa jämlikhetssträvare tar tillfället i akt och klargör vad som är vad.

måndag, maj 16, 2005 1:33:00 em

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

Ihåligt.

Nisse Hult blir utskälld för sin rattfylla. Och så kommer några och "skjuter på pianisten". Vad kan man dra för slutsats av detta?

1) De anser utskällningar vara fula i sig.

X) De kan inte skilja mellan vän och fiende.

2) De önskar att de vore rattfyllon själva, om de bara vore tuffa nog.

Sorry, alla """liberala""" feminister. Det är ni som har mycket att förklara. I synnerhet som ni inte kan gotta åt er att skattefinansierade dårfinkar sätts på pottan.

För de som är svårt anfäktade av textkritisktanalyserande med hegemoni-underordning-periferi-underordning och dialektisk analys som specialitet finns det en klubb åt er: Vänsterpartiet med fraktioner.

måndag, maj 16, 2005 11:26:00 em

 
Blogger Peter Esse said...

Intressant synpunkt Erik, jag kände dock att huvudkritiken var den jag förde fram, ROKS förehavande kan och bör granskas mycket hårt.

Min frågeställning var vad man egentligen ville ha fram? Var det ROKS man ville granska, eller ville man använda ROKS för att definiera hela den feministiska rörelsens åsikter, eller bara den extremfeministiska, igen det var mycket oklart och detta tror jag gör att gemene man ställer sig till minsta gemensamma nämnare, dvs så här är feminister.

tisdag, maj 17, 2005 1:12:00 em

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

"/.../ detta tror jag gör att gemene man ställer sig till minsta gemensamma nämnare, dvs så här är feminister."

Gemene man lägger inte två strån i kors för att förstå sig på feminismens alla arter och avarter. Och det är sunt!

På ett Café Liberal hörde jag själv hur en feminist erkände att feminismen inte är en egen ideologi. Men vad är den då?

Ni kan vara hur liberala ni vill, men så länge ni håller kvar vid er till oigenkännelighet missförstådda etikett, då kommer ni automatiskt att associeras med fascister, kommunister, kidnappare och flickmördare in spe.

Det är er förlust...

onsdag, maj 18, 2005 10:03:00 fm

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

Vad tänkte Alexa Wolf på?
(Mer om Alexa Wolf.)

Aftonbladet om Bellas Vänner:
Föreningen har nyligen ansökt om konkurs, bland annat på grund av ett krav på konsultarvode från filmaren. Hon vill ha 116 940 kr för sin medverkan.
Ordföranden är polisanmäld efter att ha plockat ut 30 000 kronor ur föreningen och därefter försvunnit.
Filmaren ville i går inte kommentera sitt samarbete med föreningen.


Över 100.000:-? Det är som när småungar kommer med snilleblixtar såsom att det skall vara 30:- i böter för nedskräpning samtidigt som alla kunde bli miljonärer, bara man tryckte mer sedlar.

söndag, maj 22, 2005 12:22:00 em

 

Skicka en kommentar

<< Home