Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

tisdag, augusti 02, 2005

Lite liberalism är vad vänsterfeminsimen saknar

Feministiskt initiativ har nu placerat sig officiellt på vänsterkanten. Ingen höjer nämnvärt på ögonbrynen med tanke på Gudrun Schyman i ledningen. Det är vänsterfrågor som sex timmars arbetsdag som placerat dem där, samt kravet på en individuell föräldrarförsäkring.
Som liberal så tycker jag om kravet på en individuell föräldrarförsäkring, avskaffa genast denna kollektivistiska försäkring som klumpar ihop två fria individer till nån sorts enhet. Låt pappa få träffa sitt barn!
Men sen skiljer det sig. FI borde byta namn till feministiskt vänsterinitiativ, eftersom de knappast representerar en särskilt bred feminism längre.
Var är kraven på enklare regler för småföretagare? eller Skatteavdrag för hushållsnära tänster?; traditionella manssysslor får man göra avdrag på, men inte på traditionella kvinnosysslor (nää... kvinnorna kan allt städa själva, inte få nån annan att göra det, eller kanske till och med få BETALT för det).
I stället vill man ha sex timmars arbetsdag, lagom länge för att hinna hem och städa huset och laga mat tills den överarbetande mannen slutat efter de vanliga övertidstimmarna, eller kämpande med den egna firman.
Fram med lite fokus på mäns situation i familjen, inför anonyma arbetsansökningar i offentlig sektor och fler mätbara mål inom näringslivet, så det faktiskt blir kunskaper och kompetenser som avgör och inte kompis(gubb)klubben.