Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

söndag, juli 31, 2005

Insändare: Stoppa sexismen i musikvideokanalerna

Hårdbantade kroppar, förstorade bröst, plutande silikonläppar? Nej det är inte Slitz, Moore eller någon kvällstidningsbilaga vi pratar om - det är musikvideokanalerna. Till skillnad mot de klassiska herrtidningarna som har en målgrupp i vuxna individer (som uppenbarligen förträngt moderna civiliserade värderingar) är MTV med flera något som i princip varenda tonåring får en daglig injektion av.

Det är vid denna ålder skönhetsidealen slår som värst. Unga kvinnor har en vardag full med budskap om hur deras kroppar och sexualitet bör vara. Och där, mitt i smeten, står tonårstjejen dränkt i krav samt med en förväntan att vara duktig. Vilken kvinnobild får unga killar av dessa videor?

Musikvideor har gått från ett nytt sätt att njuta av musik till att bli en del av ett färdigt paket helt skapade efter marknadens krav och behov. Det är inte människor vi ser. Det är produkter, objekt vi kan kasta iväg när dem inte längre är användbara.

Marknaden är emellertid bara en spegling av konsumenternas, det vill säga våra, värderingar. Konsumerar vi någonting, stödjer vi även den produktens fortlevnad - konsumentmakt i ett nötskal. Vill vi få stopp på de snedvridna idealen måste vi visa att vi har fått nog. Vi måste aktivt säga till att det här inte är okej. Det är inte okej att våra barn, syskon, släkt och vänner inte skall behöva växa upp med dessa sjuka normer.

Maila och ring de kanaler och företag som står bakom dessa videor. Säg upp abonnemangen och stäng av teven. Visa att det här inte är okej. Detta är vardagsfeminism när den är som bäst.

Alexandra Eisenstein
Johanna Nylander
Peter Esse
Medlemmar i det liberalfeministiska nätverket Felira.nu