Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

torsdag, juli 28, 2005

80% av de kroniskt trötta är kvinnor

Mer i Aftonbladet: 200 000 är sjukt trötta varav 80% är kvinnor.

" - Vi vet inte än varför kvinnor drabbas i högre utsträckning. Det kan vara en ärftlig faktor som gör kvinnor känsligare, säger Birgitta Evengård, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge."

Så kan det vara, men antagligen handlar det om ett samhälle där även jämställdhetsarbetet drivs på mannens villkor; kvinnor förväntas jobba och göra karriär på samma villkor som män, vilket i sig är en självklarhet. Problemet är emellertid att när det kommer till hemmet är det fortfarande kvinnor som drar det största lasset, barn, mat, tvätt, städning, ja allt skall skötas samtidigt som man förväntas göra kanonkarriär.

Livet många kvinnor lever idag är som en punktlistad guide till utbrändhet, det är oerhört tragiskt.

Det är bra att sådant här uppmärksammats, för som vi alla vet är den typen av vård där kvinnor är överrepresenterade något som inte alltid tas på allvar från samhällets sida.

Storyn kommer från en debattartikel på DN av just Birgitta Evengård