Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

tisdag, juli 26, 2005

Insändare: Därför är jag feminist

Följande är inskickad till Helsingborg Dagblad:

Att vara feminist kan många gånger vara väldigt kontroversiellt. Inte på grund av den så kallade Roks-skandalen eller borgliga ledarskribenter som försöker sätta en anti-feministisk dagordning. Nej, feminismen är större än så, det är en frihetsrörelse, för moderna ideal mot ett konservativt bakåtsträvande samhälle. Feminister har hittat och identifierat de samhällsstrukturer som lägger sig på, och formar människor utifrån vilket kön de råkar tillhöra.

Vi ser att allt hänger ihop; hur obetalt arbete i hemmen blir en naturlig del att vara kvinna och mamma - samtidigt som det leder till lägre löner och deltidsjobb på arbetsmarknaden. Män i sin tur skall vara familjeförsörjare som i det närmaste förväntas gå över lik för nya oanade positioner. Vi ser hur dessa familjekonstalationer smittar av sig på övriga delar av samhället. Inom reklambranschen där kvinnor ofta framställs som fogade våp, trånande efter männen - meden dem i sin tur skall vara kyliga med makt i blick. I media där dokusåpa- och utvikningstrender lär unga tjejer att plastikoperationer och självsvält lönar sig framför ett starkt intellekt samtidigt som männen framställs som sexistiska neandertalare. Inom politiken där så kallade tunga frågor som ekonomi och utrikespolitik är männens domäner och leder till ökad makt. Kvinnors kompetensområden är i sin tur cementerade till exempelvis omsorg och vård.

Att förstå hur ovanstående hänger ihop med varandra är att identifiera strukturer. Att se individen i strukturen är att vara liberal och viljan att göra någonting åt det är att vara feminist. Därför är jag liberalfeminist; det är kontroversiellt, det är samhällsomvälvande, men det spelar ingen roll. Jag och andra feminister kommer inte ge oss förens vi har ett samhälle där alla individer har möjlighet att göra sina livsval utifrån egna fria val, inte beroende på vilket kön de råkar födas med.

Peter Esse
Samordnare Helsingborg för det liberalfeministiska nätverket felira.nu