Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

lördag, maj 28, 2005

Partiledaredebatten

Det är egentligen inte så mycket att säga om gårdagens partiledardebatt, den vanliga pajkastningen i stället för att presentera egna förslag och visioner för framtiden. Mest svingades det från Socialdemokratiskt håll, precis som vanligt.

Ur ett feministsikt perspektiv var det ännu mer bedrövligt, den lilla tid som ägnades åt frågan gjorde visserligen Fredrik Reinfeldt okej i från sig, eller rättare sagt han pratade om vad just dem ville göra. Göran däremot använde sin tid till att upprepa sitt mantra som han hållt på med under kvällen, det vill säga att de borgliga med M i spetsen är osolidariska med sina skattesänkningar och inskränkningar av bidragsberoendet.

Givetvis var han också orolig att Fi skulle göra så att Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle ha svårt att komma in i riksdagen och därmed göra en borglig valseger ett faktum; vilket underförstått är otroligt hemskt för alla kvinnor.

Ärligt talat Göran, jag tror det är dina väljare som saknar en feministisk analys från dig, och dessa vinner du endast genom att visa att du faktiskt har förstått det strukturella förtryck som finns och att du, som statsminister i ett parti som styrt Sverige i princip oavbrutet sedan urminnes tider, är medansvarig för att inte mer hänt. Inte genom att angripa andra för ditt misslyckande.

Om Fi ställer upp som parti i valet, och borgarna vinner på grund av jämställdhetspolitiken, med eller utan hjälp från Fi, är det helt och hållet Görans och hans partis fel. Detta är för övrigt en ordning som jag gärna ser, Liberalerna har genom Birgitta Ohlsson gång på gång visat den svenska partipolitiska feminismens rätta hemvist.

Se debatten

2 Comments:

Blogger Alex Hummingson said...

Tråkigt med pajkastning.

måndag, maj 30, 2005 12:16:00 em

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

Ööh. Detta inlägg har inget med att göra med partiledardebatten. Skall ni inte skriva ett inlägg snart? Ni är sex stycken och jag är bara en. Trots det så kan jag blogga mera.

I brist på idéer så rekommenderar jag att blogga lite om justitiemordet på Schapelle Corby.

tisdag, maj 31, 2005 9:58:00 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home