Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

söndag, maj 22, 2005

Dokument Inifrån redux!

Förra veckan var jag inte allt för positiv till Dokument Inifråns syfte med dokumentären Könskriget (del 1).
Jag inte tänkt titta denna veckan, kändes lagom spännande ärligt talat. Men har man kritiserat en del är det helt klart min skyldighet att analysera resten.

Bra beslut, idag fick vi se i stora drag en välgjord och intressant dokumentär. Nu handlar det helt uppenbart om ROKS och radikala extremfeminister (för att blanda utrycken) inte en generell bild av alla feminister.

Det är dock fortfarande skrämmande, men ur ett annat perspektiv. Det är framförallt två saker som kändes väldigt oroväckande (förutom alla-män-är-djur-och-potentiella-kvinnomördare-citaten) det är dels generellt hur ROKS minst sagt extrema idéer har genomsyrat regeringen genom Margareta Winberg utan att denna över huvudtaket har tagit hänsyn till andra teorier. Men den absoluta huvudkritiken måste riktas till något något som får Göran Perssons senaste censurbehov att likna en liberal yttrandefrihetskamp. Margareta Winberg ville tvinga Sveriges högskolor och universitet att använda ROKS genusanalys på all sin undervisning. I klartext Winberg och gänget applicera socialdemokratisk politik på den högre utbildningen. Att vårt riksdagsparti har svårt att skilja på parti och stat visste vi redan men det här var ju löjligt. Om detta lär diskussionen förhoppningsvis fortsätta, detta var kvällens bidrag från mig.

Det är synd att Del 1 var så generell och spekulativ, något som Del 2 visserligen också led av på sina håll men i stora drag var det här en väldigt intressant dokumentär.

Se Könskriget, del ett och två hos SVT.

Jamstalldhetsblogg.se har också en bra genomgång.

2 Comments:

Blogger Alex Hummingson said...

Göran Perssons senaste censurbehov = äntligen

söndag, maj 22, 2005 10:58:00 em

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

Dom spekulativa teorierna om barnoffer var det inte Rubar som hittade på. Det är sådant som den dåliga norgehistorien Lundberg sitter och svamlar om för alla som vill höra på.

När Solanas nämndes så ville jag bara vråla "Sieg Heil!". Det känndes passande, men jag behärskade mig. A=A.

Under tiden kan ni ta och sopa framför egen dörr, som att ta bort den där djävla socialistsymbolen!

måndag, maj 23, 2005 12:30:00 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home