Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

torsdag, juli 28, 2005

Winberg beklagar sig över generalangrepp på feminismen

Margareta Winberg skriver i en debattartikel följande:

"Försök att angripa förtroendet för mig som person har ett vidare syfte. Det ingår i ett pågående generalangrepp på feminismen och den svenska jämställdhetspolitiken. Den ska utmålas som extrem och styrd av manshatande radikalfeminister"

Att feminismen utmålas och styrs av manshatare kan ha att göra med ett par olika saker, först "Alla män är djur"-citaten är inget som hjälper i en värld full av fördomar mot feminismen. Vidare kan det knappast ses som något särdeles positivt att sitta och säga att man vägrar inse att det finns andra teorier om kvinnors underordnad. Denna teoribild skall dessutom användas av landets högre utbildningsverk. Nej du Margareta Winberg att feminismen i dag är under attack som du skriver är inte en del av en patriakatiska konspiration, patriakatet har inget eget medvetande, det är uppbyggt av ett strukturellt samhälle där dessa premierar att födas till man. Arbetet att ta ner dessa strukturer är ett idogt sådant, fullt med konflikter och motgångar, att uttala sig puckat i media hjälper emellertid inte. Då kommer det naturliga efterverkningar, det är så media fungerar, oberoende om den är patriakatisk eller ej. Någon konspiration, det är det inte.