Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, augusti 01, 2005

Kvinnomisshandel, en mansfråga

Äntligen har någon i regeringen förstått att kvinnomisshandel inte är en kvinnofråga, utan att insatser måste sättas in för de män som slår. Förhoppningsvis kan detta göra att fokus faktiskt sätts på männen, och därmed förvandla hela frågan om kvinnomisshandel till en mansfråga, någonting som skulle göra att hela frågan fick en högre prioritet, och det kanske börjar hända något.
Frågan om vilka män det är som kommer kunna ha möjlighet till denna vårdverksamhet återstår dock. Är det bara de män som bor i rätt kommun, som det är för kvinnor, som är i behov av en kvinnojour? Kommer kvinnor som slår få möjlighet till samma vård? Kommer dessa manskliniker drivas ideellt och i ständig brist på pengar som våra kära kvinnojourer landet över, eller kommer de vara statligt finansierade och med en garant att alla män som slår ska ha chans till en plats, och därmed vård? När kommer i såfall den garanten till skydd för de kvinnor om blir slagna?