Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

fredag, september 02, 2005

Att bli bemött efter kön

Det sitter trettiofem personer i datorsalen när nästa person ska gå fram och presentera sig själv inför den nya klassen. Det är ytterligare en elev som inte sökt in via arbetsprover, därav har eleven inga att visa upp. Eleven har heller inte sysslat så mycket med datorspel innan, men tyckte utbildningen verkade intressant, och eleven sökte därför in.
Läraren frågar eleven vad den har för mål i framtiden, vad eleven vill få ut av utbildningen samt vad som verkar mest intressant med den.
Inget konstigt med det.
När den första tjejen kommer upp för att presentera sig själv har hon ungefär samma bakgrund. Men hon blir bemött annorlunda. Hon får istället frågor om hur det skulle kännas att vara nästan ensam tjej på utbildningen, varför så få tjejer sökte, och så berättade läraren att skolan blivit så mycket bättre på att locka tjejer de senaste åren.
Inga frågor om mål, utbildning eller andra intressen. I stället fick hon stå till svars för alla kvinnor, som att alla kvinnor hade samma åsikter och intressen.
Ingen av killarna fick frågan "hur känns det att gå en utbildning med så många killar?" eller "varför är det så många killar som söker".

Till min besvikelse fick jag inte samma frågor under min presentation. Jag hade arbetsprover som skulle kommenteras, men jag hade gärna svarat på frågan om hur det är att vara nästan ensam tjej på en utbildning. Det vill säga; Helt okej, så länge man blir behandlad efter den man är, inte vilket kön man tillhör.