Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

söndag, september 11, 2005

Fi-Kongressen, -debatt och -synpunkt

Missade tyvärr mycket av Fi:s kongress men det jag såg var onekligen intressant.

Birgitta Ohlsson kommer i morgon diskutera feminism med Gudrun Schyman i Nyhetsmorgon. Tiden är 17.15 och tyvärr sitter jag på tåget på väg till skolan då men maila gärna och meddela hur det gick ni som ser det.

Två manliga styrelseledamöter intervjuades av DN idag och det var väl inget nytt som kom fram där: Män måste ta feminismen på allvar och kämpa för att få bort strukturerna, men att prata om att även män tjänar på detta är absurt.

Jo precis, jätteklokt.

I stället för att prata om två grupper, Män och kvinnor, som skall slåss om makten kanske vi skall koncentrera oss på att få bort de samhällsnormer som behandlar individer olika beroende på vilket kön de föds med i stället.

Då behöver vi inte prata om maktförhållanden mellan kön, och inte mellan sexuella läggningar, mellan etniciteter eller andra grupperingar för den delen. Det är väl lite det som är målet, om man inte har en essentialistisk syn förstås.