Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, september 26, 2005

Strippkväll

Fredagskväll på Bogrens i Skövde. Två muskulösa blonda snygga killar står i baren och showar. I bar inoljad överkropp häller de lätt utspädd vodka i utvalda tjejers munnar. Alla jublar. Händer sträcks fram för att ta på de muskulösa manskropparna.
Lite senare är det dags för stripteese. En annan ännu mer vältränad man kommer in och tar plats på scenen. Till musik så faller plagg för plagg tills han bara har en liten sjal i handen. Stämmningen och trycket mot scenen är högt. Alla vill känna på hans fasta rumpa och inoljade bringa. De hundratalen tjejer som är där jublar.

På det andra dansgolvet händer liknande situation, men där är det tjejer som strippar och killar som jublar. Vid midnatt öppnas det upp mellan dansgolven och strippshowen övergår till en eld och sångshow.

Jag hade verkligen en kul kväll på Bogrens i fredags. Trodde knappt det kunde bli sånt drag i lilla staden Skövde. Jag kommer aldrig säga någonting fördömande om folk som strippar eller gillar att titta på det. För jag ser inget fel på det.
Feminismen bekämpar könsrollerna och strukturerna i samhället. Denna kvällen var i stort sett befriad från könsstrukturer. Alla strippor objektifierades totalt. De njöt av det. De fick troligtvis också rätt bra betalt för det.
Alla åskådare subjektifierades. De manliga stripporna var där på tjejernas villkor, för tjejernas skull. Ett ovanligt inslag i vår annars rätt mansstyrda vardag.