Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

söndag, november 06, 2005

Överfall och sena helgnätter

Som tjej så får du höra mängder med förmaningar från olika håll om du ska gå ut en kväll och ha roligt. "Gå inte ensam hem från krogen"; "Akta dig för det där skogspartiet när det är mörkt"; "Du kanske inte ska ha en såå urringad tröja på dig"; "Lämna inte din drink osedd"; och "Drick inte för mycket" är bara några.

Tyvärr så har alla dessa förmaningar en bakgrund. Antalet överfallsvåldtäkter ökar, och det är inte lika tryggt att vara tjej på krogen, som det är att vara kille. Även om våldtäktslagstiftningen skärpts det senaste året, så krävs det fortfarande inte att alla parter samtycker till sex, utan en måste öppet och aktivt protestera. En lagstiftning som i princip säger: "klart hon vill ha sex, annars säger hon ju till".

Ännu värre är den attityden som säger att det är tjejerna som ska ändra på sig. Själv tillhör jag den kategorin tjejer som (kanske dumdristigt och naivt) vägrar vara rädd när jag går hem, klär mig som mitt humör är för dagen, och litar på de killar som får vakta drinken om jag går ut på dansgolvet. Tjejer målas ofta upp som offer, inte så konstigt när vi faktiskt blir behandlade som det. Allt för lite fokuseras på vilka killar det är som beter sig dåligt, och varför de gör det. För borde det inte vara den person som sjunkit så lågt att han tar till våld som är det verkliga offret? och inte hon som bara vill ha en kul kväll?