Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

onsdag, december 07, 2005

Praktisk feminism med hjälp av lite elementär matematik

Med BH-storlek 70C och ett VG i gymnasiets matematik E (endast för att reta gallfeber på den där proffessorn som kopplade bröststorlek till matematikkunskaper), tänkte jag ta matematiken till hjälp för att visa på att världen kanske inte är så jämställd ändå.

Med hjälp av en dagstidning/nättidning:
  • Ledarsidan/debattsidan/insändarsidan. Hur många av artiklarna är skrivna av män/kvinnor? Hur många av de anställda ledarskribenterna är kvinnor/män
  • Sportsidorna/sportbilagan. Hur många av sportartiklarna handlar om kvinnliga idrottare? Överbevisa mig gärna, men min erfarenhet av just sportsidorna är att det är en inte så liten manlig dominans. När jag bodde i Alvesta och läste Smålandsposten dagligen så kunde siffran för rapportering om kvinnliga bedrifter ofta hamna till noll. Trots att tex. det lokala fotbollslaget hade ett damlag i allsvenskan medan herrlaget bara låg i division ett.
Med hjälp av det HÄR fotot, räkna antalet damer/herrar. Fotot beskriver statsministrar/premiärministrarna för alla länder som är med i EU. En kvinna har dock tillkommit sen bilden togs, Angela Merkel.

Med hjälp av alla bloggar:
  • Kolla av de politiska bloggarna och om de är skrivna av kvinnor/män.
  • Räkna antalet kvinnor/män som är länkade från respektive blogg. (Min blogg är definitivt inte den bästa.)
Med hjälp av SEB:
  • Studera lönestatisktik för kvinnor/män.

Det är helt enkelt bara att dra sina egna slutsatser...