Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

torsdag, oktober 13, 2005

Mediadrevet mot feminismen

Dagens bomb var att Tiina Rosenberg bestämmer sig för att lämna politiken. Jag förstår henne. Även om det är viktigt att feminismen granskas, otroligt viktigt, är det ju faktiskt inte det som har hänt. Det har inte någonstans kommit fram vad feminismen egentligen är, vad som skiljer feminism från [sätt in valfri substitut för dem som inte vill/vågar/kan kalla sig feminister], dess historiska koppling till liberalismen, vad det egentligen är för skillnad på radikal-, socialist- och liberalfeminister.

Nej inget av detta har granskats, vad som har gjorts är ett extremt mediadrev fokuserad på ett fåtal personer, man har angripit deras karaktär, man har kallat Tiina Rosengren rikshäxa (Expressen), haft klippdockor där man kunde sätta ihop sin egen, illaluktande och fula, feminist (Aftonbladet), man har angripit Rosengrens hela professur med plagiatanklagelser, kort och gott har man gjort det mesta, utom att ha en seriös och grundlig granskning av den feministiska ideologin.