Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, november 07, 2005

Kvotering slår mot kvinnor

De största kvoteringsivrarna brukar vara feminister på vänsterkanten. Allt för jämställdhetens skull, och det talas om det enda sättet att öka andelen kvinnor inom mansdominerade områden.

Det de inte verkar ha tänkt på är det område där det kvoteras redan idag, i högskolevärlden. Då syftas det inte på den kvoteringen som handlar om att har två sökanden samma beyg så kommer den in som är av underrepresenterat kön på utbildningen innan lotten avgör, utan det är kvotering som handlar om att en utbildning ska ha en så jämn könsfördelning att kön väger tyngre än betyg.

Med bakgrunden att kvinnor generellt sätt har högre betyg så är det ett system som även det slår hårdast mot kvinnor. Det är inte meriten man tittar på, utan enbart kön, ett system som inte blir det minsta mer jämställt, utan återigen slår på kvinnor. För det är väl trots allt individerna som är det viktiga, och inte vilket kön man har?