Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

onsdag, november 16, 2005

Byråkratin som drabbar offren för relationsvåldet

I efterdyningarna på ROKS-skandalen kommer bakslaget för hela kvinnojoursverksamheten. De jourer som lämnade ROKS efter ordförandens mansfientliga uttalanden riskerar nämnligen att stå utanför statligt stöd.

ROKS själva vill inte ge vidare de bidrag som de kommer få (vilket är helt naturligt då kvinnojourerna inte är direkt översållade med pengar), och inte heller staten vill se till att jourerna har pengar för att klara sin verksamhet. Onödig byråkrati som i slutändan kommer drabba våldssutsatta kvinnor. För inte är det första prioritet att kolla upp vilket kvinnojoursförbund jouren man besöker om man är utsatt för våld, det är hjälpen som står i fokus. I de flesta kommuner så finns det också bara en jour att vända sig till.

Anmärkningsvärt i debatten är vilka det är som uppmärksammar det här. För inte är det vänsterfeministerna (som ROKS har ankytning till) som tar upp det utan en Moderat ute på högerflanken. Kanske dags för att de feministiska frågorna återigen blir frihetsfrågor istället för något som grundar sig på klass, det retorik vänstern ofta använt sig av.

Å andra sidan är inte relationsbaserat våld en feministisk fråga, det är en fråga som borde beröra alla, och ett problem som borde vara utrotat för länge sedan.