Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, februari 13, 2006

Gudrun Schyman om kärlek och könsmaktsordningen

Den forna vänsterledaren och feministen Gudrun Schyman gästade idag Skövde Högskola med en föreläsning om feminism och Feministiskt Initiativ.

Föreläsningen blandades med ren valpropaganda ("bli medlem och skänk pengar, vi har inget valstöd") allmängiltlig feminism och vänsterretorik. Den var till en början mycket intressant, då Schyman är en duktig föreläsare och faktiskt har många vettiga synpukter och åsikter när det gäller könsmaktordning och patriarkala strukturer.

För även om det är att gå för långt genom att förklara svenska män som talibaner, så finns könsmaktsordningen i det svenska samhället, och när fortfarande den första frågan efter en födsel är barnets kön så är det någonting som är snett med samhället. Föräldrarledigheten tas fortfarande mest ut av mammor. Pappors barnledighet kommer fortfarande oftast i samband med större idrottsarrangemang, sommaren och jaktsäsonger. Schyman har rätt i att indivuduell föräldrarförsäkring är viktig, men hon brister i sitt synsätt. För Scyman är det viktigt med individuell föräldraförsäkring så att kvinnor kommer bättre in på arbetsmarknaden, men hon missar den viktigaste poängen och vinsten i det hela; att barn helt plötsligt också får rätt till sin pappa.

Ett stort bevis på F!:s vänsteranknytning (som Schyman i en direkt fråga förnekar att de har), är synen på hushållsarbete. Schyman konstaterar själv under föreläsningen "kvinnor gör mer obetalt arbete än män", men nämner ingenting om möjligheten att faktiskt både få betalt för det, eller betala någon annan för det. Det som män gör med sina "traditionellt manliga" sysslor och får det skattesubventionerat redan idag, medan någonting liknande inte finns för det hushållsarbete kvinnor i störst omfattning gör.

Föreläsningen Schyman har hänger i hop med att det är "alla hjärtans dag" i morgon, och hon återkopplar hela tiden till begreppet kärlek. Jag tycker det är synd att ett F! försöker spela på känslor i stället för på rationella beslut, även om Schyman ibland får till det när hon säger "en del kallar det kärlek, jag skulle kalla det för vård av frisk man i hemmet" angående att kvinnor börjar städa mer när de flyttar ihop med en manlig partner.

Trots allt tal om könsmaktsordning och kvinnors situation, så låter Schyman vid föreläsningens frågestund fler män än kvinnor komma till tals. Fem killar och tre tjejer får chans till en fråga, trots att det är ungefär lika många av varje som vill. Någonstans tycker jag att det är dålig stil att inte ens Schyman klarar av att ge kvinnor plats under sin egen föreläsning.