Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, januari 23, 2006

Kvinnor ska allt städa själva!

Under dagens lunchpaus slog jag på svt24 som sände en debatt om hushållsnära tjänster. Förslaget om skattesubvention inom sektorn har fått nytt genomslag efter Nyamko Sabunis artikel i ämnet, och Commander in Cheif på tv.

Det jag har svårt att förstå är vänsterns argumentation i det hela. Vänstern nedvärderar hela städsektorn och ser ett klassperspektiv i att människor ska anlita städhjälp. Istället för att acceptera att människor är bäst på olika saker, så tycker de att alla ska städa själva, allt annat är att gå tillbaka till det gamla klasssamhället med pighjälp. Detta är ju samtidigt att nedvärdera alla de människor som jobbar inom städ-sektorn idag, en sektor som jag själv har jobbat i, genom att inte tycka att man borde skapa fler arbetstillfällen där.

Idag så finns det liknande skattesubventioner för klassiskt manligt arbete. Det har inte vänstern något problem med. Tydligen så är det dock en skillnad när kvinnors obetalda hemarbete ska ut på den vita öppna marknaden. Att en skattesubvention kan leda till fler arbetstillfällen, framför allt för "arbetar"kvinnor är tydligen ingenting man prioriterar, utan ser istället bara de kvinnor som "slipper" städa.

Detta skapar klassisk kvinnlig konkurrens, där man istället för att fokusera på de realistiska lösningarna, ställer kvinnor mot klass, där kvinnor blir förlorarna.

Sen ska man i debatten inte glömma bort att med en skattesubvention på hushållsnära tjänster, så kan även fler män anlita städhjälp, och även börja arbeta i städsektorn.