Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, januari 09, 2006

Varför finns det inga vettiga preventivmedel?

Den sexuella frigörelsen för framförallt kvinnor kom i samband med P-pillret under 1960-talet. Kvinnor fick större möjlighet att kunna göra som de ville, och njuta för egen del utan att behöva oroa sig för de barnfyllda följderna.Idag finns det en mängd olika preventivmedel, alla med sina egenskaper, och fortfarande nästan bara kondomen som skyddar mot sjukdom. Saker som börjar på P och slutar på plåster, stavar eller piller är det mest vanliga, och det som behövs för att slippa barnskriken. För att inte glömma spiralerna, men de kräver ett visst mått av barnskrik för att kunna installeras.

En viss utveckling har faktiskt skett. Abort är inte lika nödvändigt, dagen-efter-pillrena som du för fem år sedan spydde och mådde kasst av, passerar idag nästintill obemärkt, och går dessutom att införskaffa receptfritt på apoteket. Hormonnivåerna i p-piller har sjunkit drastiskt, och de anses också vara mycket säkrare.

Trots detta så finns det fortfarande inget vettigt preventivmedel på marknaden som motsvarar mängder av kvinnors behov. När p-pillrena kom så ingick det en hormonell mens, som var totalt onödig, för att pillermakarna "trodde att kvinnor ville ha det så". Nu har äntligen ett företag kommit på att de där jobbiga sju magsmärtsfyllda blödande dagarna i veckan är totalt onödiga, men kommer pillret till Sverige än då? Inte. En lång procedur av godkännande i olika verk ligger före. Dessutom så förändrar de där små pillrena så mycket i hela hormonbalansen att man kan bli mörkrädd ibland.

Vid de ohormonella sätten att skydda sig så försvinner kontrollen av de där obligatoriska röda dagarna. Så som tjej har du i värsta fall valet att antingen må dåligt av den röda veckan, eller må dåligt av dina piller. Som det ser ut idag så finns inte ens möjligheten att låta sin partner ta kontrollen över det hela genom att han knaprar piller, eftersom de manliga p-pillrena är totalt obefintliga på marknaden.

Avsaknaden av p-piller för män överlägger en stor del av antigraviditets ansvaret på just kvinnor. Kanske hade hela jämställdhetsfasen kunnat börja redan här om män hade fått ta ansvar för barnen redan vid detta stadiet (ja, jag vet att det finns kondomer, men i längden så är det metoderna som börjar på p som används). Som det ser ut i dag har de inte ens möjligheten att välja.

Jag väntar i alla fall på superpillret, som gör att du slipper din mens, inte blir med barn, och inte får några sjukdomar (och som har sin manliga motsvarighet). När det kommer, så hoppas jag att det årets nobelpristagare i medicin är självklar.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Feminism är ett bra preventivmedel, jag tappar lusten direkt!!

tisdag, januari 10, 2006 11:10:00 fm

 
Anonymous Anonym said...

Ett tips så länge, tills universalpillret kommer, är P-ringen som sitter i slidan och utsöndrar samma sorts hormoner som ett p-piller fast som alltså slipper gå genom kroppen först. Tydligen ska det vara säkrare än p-piller och sitter inne 3 veckor i taget och sedan följer en fri vecka; samma perioder som för p-piller, alltså kan man också börja med en ny ifall man vill hoppa över en veckas mens. Om den skulle råka åka ur vid sex har man några timmar på sig att sätta in den innan skyddet blir dåligt (som om man glömt ta pillret). Jag har inte provat själv så jag pratar inte utifrån egen erfarenhet men jag tyckte det verkade super på många sätt. Varje ring kostar ca 100 kr, jag tror de kan köpas en och en eller flera, men de kräver recept. Som sagt, så länge kanske...

lördag, januari 14, 2006 6:08:00 em

 
Blogger Hanna said...

Ett annat tips är cerazette minipiller. Vad jag har hört blir ca 25% av med mensen av dem. Jag är en av de lyckliga, så jag rekomenderar att prova i alla fall. Nu är det dessutom bevisat att cerazette inte måste tas med mer exakthet än andra piller. Det är 36 timmar som gäller där också.

fredag, januari 20, 2006 3:39:00 em

 

Skicka en kommentar

<< Home