Januariläsning; Orlando
Eftersom du som student i princip aldrig hinner läsa något annat än kurslitteraturen (du har gott om sån som dataspelsstudent med) tänkte jag faktiskt uppmärksamma boken jag precis läst ut.
Det handlar om "Orlando" av Virginia Woolf. Om det var en uppryckning i min kulturella ådra, mitt sug efter bra feministisk äldre litteratur, eller bara det snygga omslaget som gjorde att jag köpte boken för ett par veckor sedan på pocketshop inne vid Stockholms central. Efter att ha läst ett par sidor, somnat ifrån den, och helt enkelt glömt bort den, så läste jag igår ut boken.
För boken, som är skriven 1928, beskriver en ung mans resa över tiden, och över könsbarriärer där han slutar som kvinna. Saker och ting som inte kan hända, händer, den är helt klart orealistisk på sina ställen. Det mest intressanta i boken, förutom att den är riktigt bra, skulle jag vilja säga är Orlandos kval mellan de båda könsrollerna.
Man, kvinna, eller inget av det? Kvinnor som beter sig som män, och män som beter sig som kvinnor. Knappast ett ämne som slutade vara aktuellt efter 1928, utan är högst reellt i dag också. För är det verkligen själva könet som bestämmer hur en person skall vara, eller är det sättet vi förväntas vara, som gör det? Boken Orlando beskriver både de fördelar och nackdelar de båda könsrollerna hade under olika tidsepoker, och jag vill definitivt påstå att det inte är mycket som skiljer de dåtida rollerna med dagens, i alla fall inte när det gäller människors sätt att se på varandra.
Läsning rekommenderas skarpt. En kopp te (jag har under min förkylning druckit många) och en bok passar ju faktiskt rätt så bra i Januarimörkret, om inte annars för att njuta av den underbara humorn som är återkommande i den Woolfska boken.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home