Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, december 26, 2005

Årets feminister

För att tidigare ha utsett årets antifeminister, så kommer här listan över årets feminister.

- Glamourfeministerna
Tidigare så var det svårt för dig som tjej att identifiera dig som feminist om du gillade att bete dig för "tjejigt". Sedan kom Olinda Borggren (den där kaxiga paradise-hotel-bruden) och kallade sig för feminist, och det blev plötsligt okej att ha både blonderat hår, push up och högklackat samtidigt som du diskuterade ojämlikheter mellan könen. För inte är det utseendet som ska vara avgörande, utan vad du faktiskt gör, och hur du bemöts av din omgivning. Påtvingade könsroller är inte okej, men när de nu redan är så inbitna redan, så varför inte värdera upp den kvinnliga? Alla kvinnor kommer inte bli som män, det handlar om ett givande och tagande, och därför tror jag att glamourfeministerna gett oss lite mera medvetenhet i det hela.

- Supermarit...
...och alla alla andra som försöker bryta mönstren. Jag efterlyser liknande projekt inom kvinnodominerade områden. Tyvärr anar jag att de inte är lika vanliga, då pojkar oftast inte är en prioriterad grupp när det gäller att ta sig in i könshomogena grupper.

- Alla feminister som bloggar
Den politiska delen av bloggosfären är tyvärr rätt klart dominerad av män, men trots det så är feminismen en relativt välbloggad fråga, och då oftast i en jämlikhetsträvande positiv bemärkelse. Det finns en hel del både kvinnor och män som bloggar om feminism, som huvudfråga, eller bara i förbifarten.


Årets antifeminister var:
- Vänstern
- Hovrättsdomarna
- Junilistan
- Moraltanterna
- Socialdemokraterna

3 Comments:

Blogger sakine said...

Men Olinda tycker jag är asbra på ett sätt (även om hon ser ut som hon gör): Hon utmanar ju traditionella flickideal. Hon utmanar det oerhört fjantiga att tjejer alltid ska vara mesiga och snälla. Hon tar sig makt!

Sen att hon inte "ser" ut som om hon är särskilt sugen på att praktisera feminism: det är absolut inget unikt för henne. Se er omkring, överallt.

Att leva som ständigt kritiskt tänkande feminist är svårt. Jag uppskatta medsyrror som åtminstone gör något. Olinda - tro det leler ej - är en sån :o)

lördag, januari 07, 2006 4:38:00 em

 
Blogger Johanna said...

Absolut. Jag tycker det bara blir fel när man klankar ner på folk som Olinda för att de inte är på det sättet som en feminist "ska vara".

:)

måndag, januari 09, 2006 3:28:00 fm

 
Blogger sakine said...

Jez. Utan att för den skull ursäkta hennes..hrm...härskartekniker, alla gånger.

Men hon bryter ju mönster, och jag kan inte låta bli att tycka att det finns något positivt med det.

Varför har vi så höga krav på att tjejer ska vara totalt felfria? Hur många killar beter sig inte svinigt i rutan. I det perspektivet blir det nästan lite för mycket gnäll på Olinda från feministiskt håll, tycker jag.

För övrigt saknar jag fi-Tiina. Hon och Olinda har en del gemensamt ;-)

tisdag, januari 10, 2006 2:51:00 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home