Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, januari 16, 2006

"Gå vidare, det finns gott om män"

Så löd Nyamko Sabunis råd till kvinnor som känner sig fast i ett förhållande där de inte har möjlighet att satsa på sin karriär. Under ett samtal i Skövde idag med ledande fp-kvinnor (och ett par män), så diskuterade vi kvinnors möjligheter i politiken i dagens mest jämställda Sverige. För när Chile väljer en kvinnlig president, och "Commander in Cheif" är högaktuell, så finns det ytterst få ledande kvinnor i Sveriges politiska topp.

Vi har i Sverige ett valsystem som premierar män. I många valkretsar landet över så toppas listorna av män, och de flesta mindre partier får bara en eller två riksdagsplatser per valdistrikt, vilket gör att det också blir en mansdominans i riksdagen, och svårt för kvinnor, speciellt utanför storstadsområderna att komma in bakom maktens dörrar. Hade valkretsarna varit större så hade det också kunnat bli större chans för kvinnor att komma in.

Ett annat system som framför allt drabbar kvinnor är de hushållsnära tjänsterna. Inte bara det faktum att det per automatik är ett systemfel när man kan dra av för de traditionella manliga sysslorna, såsom målning och mindre byggnationer, men inte för de klassiska kvinnliga sysslorna som städning och tvätt-hjälp. Det drabbar också alla kvinnor som idag jobbar svart inom sektorn. Subvention av hushållsnära tjänster hade inneburit ett mycket bättre och säkrare arbetsklimat för dem, som idag är oerhört utsatta och saknar rättsligt skydd om någonting händer.

Även om det här är två saker som det skulle kunna gå att skapa ändring med från politiskt håll, så handlar mycket fortfarande om attityder och strukturer. Kvinnor behöver tyvärr anpassa sig efter mäns villkor för att ha en möjlighet att tas på allvar. Många har en brist på självsäkerhet, någonting som män av tradition och uppfostran fått med sig från början. Den ödmjukhet som egentligen borde anses som någonting positivt inom politiken blir en kvinnofälla, och ett slags moment tjugotvå när kvinnor som jobbar emot den, tar för sig, och visar sig starka, sedan blir utmålade som rabiata och skrämmande.

För trots att kvinnor och män idag på pappret har lika rättigheter, så är inte möjligheterna de samma.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

"Vi har i Sverige ett valsystem som premierar män..."
jaså?

"...I många valkretsar landet över så toppas listorna av män,..."
OK?

...och de flesta mindre partier får bara en eller två riksdagsplatser per valdistrikt,...
jaha?

...vilket gör att det också blir en mansdominans i riksdagen, och svårt för kvinnor, speciellt utanför storstadsområderna att komma in bakom maktens dörrar...
eeh?


...Hade valkretsarna varit större så hade det också kunnat bli större chans för kvinnor att komma in.

Detta verkar inte riktigt hänga ihop eller?

Menar du alltså att om det bara var mer platser per område skulle fler kvinnor komma in?

Är inte det lite nervärderande mot kvinnor eller lite ologiskt?

Jag kan ju ha missuppfattat din idé här, men du säger alltså att kvinnor skulle komma in lite lättare om det bara var lite fler platser per distrikt? Är alltså männen bättre och därför före på listorna, och/eller menar du att kvinnorna skulle/ska kvoteras in på de platserna som skulle uppstå?

Missförstå mig inte nu. Jag har absolut inget mot att fler kvinnor kommer in i riksdagen, men jag vill att de bästa sitter där inte nåpgot annat. Jag är inte heller så säker (kan bero på att jag inte är tillräckligt insatt) att nästa plats, eller den extra platsen skulle gå till en kvinna. Det måste finnas någon anledning till att så många män står först på listorna.

Låt oss säga att det på en av tre ställen skulle komma in en kvinna och två av tre en man. Det skulle innebära en ännu större procent män i riksdagen fast också fler kvinnor.

Skulle det vara bättre?


****En kille****

lördag, januari 28, 2006 11:19:00 em

 

Skicka en kommentar

<< Home