Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

torsdag, juni 22, 2006

Hovrättsdomar och ministerfrisyrer

"Det svänger snabbt och häftigt i Ukraina. Julia Timosjenko, med sin karakteristiska frisyr, avskedades som premiärminister förra året. Men nu väntas hon inom kort bli återvald."
Så börjar SvD:s bildtext, samt förstasidestext om att Timosjenko återigen troligtvis blir ukrainsk premiärminister. Allt tillsammans med två bilder - på hennes frisyr. Könsrollskonserverande och härskarteknistiskt. Lika ovidkommande var DN:s beskrivning av Frankrikes president tidigare i år: "oprövad och elegant".

Vad är det föressten med hovrätten och våldtäktsdomar? Nu har hovrätten sänkt straffet för poliserna som inte ingrep den där aprildagen 2004, då en 19-årig tjej blev våldtagen, och polisen bara befann sig något kvarter bort. Jag vill gärna veta anledningen till hovrättens sänkning, när en av poliserna till och med slagit sin flickvän. Någonting säger mig att det är fel på kvinnosynen där, plus det fakum att den enda gång jag lyssnat på polisradio är från precis den aprilmorgonen.