Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

söndag, maj 21, 2006

Politiker ska fokusera på det våld som drabbar oskyldiga.

I dagarna gick ett pressmeddelande ut angående ett förslag som ska träda i kraft 1 september 2006. Det hela handlar om att kampsportsmatcher med våld mot huvudet ska kräva särskilt tillstånd. Syftet sägs vara rent medicinskt. Ett slag mot huvudet kan innebära hjärnskador och det är ju läskigt så det förslår förstås.

Om vi backar bandet lite och tänker oss in i vad en kampsporttävling egentligen är så finner vi att det är seriösa, hårt tränande individer som själva valt att träna och tävla olika kampsporter. Helt fria val med andra ord.

Det är ett hån mot dessa idrottare att på ett panikmoraliskt sätt börja oja sig "det är farligt att slå någon i huvudet". Som liberal litar jag helt och fullt att människor själva kan ansvara i vilken sport de vill tävla i. Det är ju frivilligt, frivilligt och återigen frivilligt.

I samma sekund som du nu sitter och läser denna text försiggår det våld som heter duga i de svenska hemmen och på gator och torg. Gärningsmännen som brukar våld mot kvinnor skiter fullständigt i att ta hänsyn till om kvinnan blir träffad i skallen eller inte. Kriminella gäng spöar upp oskyldiga offer på gatan som ger offren fysiska och psykiska skador för livet. Flickor som skär sig sönder och samman och brukar ett extremt våld mot sig själva ses som en belastning för sjukvården och här snackar vi verkligen svek från politiskt håll.

Självklart ska K-1 galor, proffsboxningsmatcher och allt det där tillåtas på svenskt territorium. Hade jag varit yngre idag hade jag garanterat börjat träna för att tävla i exempelvis Vale Tudo.

Sätt istället fokus och pumpa ut mer resurser till att ta hand om våldsoffer, barn som far illa, kvinnomisshandel och satsa på DBT-terapi och andra åtgärder till ungdomar med självskadeproblematik.