Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

fredag, april 14, 2006

Feminismen är min plikt

Feminismen behöver reformeras, skrev Johanna i förra inlägget. Jag håller med, men det är ändå så att vänstern kommer att stå fast vid sin lätt biologistiska feminism. Det kommer att dröja innan socialdemokraterna vågar släppa tanken på hela den offentliga apparaten, där kvinnan blivit statens hemmafru. Kvinnan är sossarnas alibi för en stor offentlig omsorgsapparat. Vi kan inte reformera den feminism som är förhärskande inom vänsterns ?välfärdsbygge?, utan vi som liberaler måste tydliggöra den feminism vi tror på!

Den stora skiljelinjen går mellan sossarna och liberalerna. Vänsterfeminismen utgår allför ofta från att Kvinnan och hennes sysslor ska uppvärderas, sossarna utgår helt enkelt från den vita heterosexuella mamman, som arbetar inom vården (och så ska det förbli). Vi liberaler och folkpartister definierar feminism som en kamp för individen och hennes rätt att definiera sig själv. Vår feminism är för transan, flatan, den som föds utan definierbart kön och den som inte vill ha ett sexuellt förhållande alls. En feminism för alla kvinnor som bygger muskler, för alla kvinnor som har håriga ben, för alla män som sminkar sig för alla män som har lätt för att gråta.

Det är med stolthet jag kallar mig feminist och liberal. Jag vet att många tror att jag är vänster när jag säger att jag är feminist, och med vänsterstämpeln kommer givetvis tron på det kollektive, tron på statens styrning som ett oslagbart instrument. Det känns ibland som energikrävande att behöva förklara liberal feminism, gång på gång. När t o m folkpartister inte riktigt vet själva?. En äldre man i folkpartiet i Halmstad blev uppriktigt förvånad när jag lyfte fram männens situation vid en diskussion om flyktingpolitik. Han trodde bara att jag ville/kunde se kvinnornas situation för att jag är feminist!

Ja, det är stundtals arbetsamt och tröttande att vara feminist och att behöva försvara sina åsikter och sin kamp för mänskliga rättigheter åt alla. Det är inte desto mindre nödvändigt. Jag ser det som min plikt att föra den feministiska kampen vidare. Jag hade inte ens haft rösträtt idag om det inte vore för feminister längre tillbaka i historien! Min son hade förmodligen inte ens fått leva, eftersom jag var både ogift och väldigt ung när jag fick honom. Det är så MYCKET vi har alla feminister i historien att tacka för!! Jag skulle inte drömma om att sluta kalla mig feminist, det vore en skymf mot alla kvinnor och män som kämpat och kämpar för lika rättigheter.


PS. Läs min favoritbok: Feminism is for everybody av bell hooks. Alla liberaler som ser feminism som en nödvändig väg till individens frihet har nytta av den.

PS 2. Maria Byström! Jag läste vad Liza Marklund skrivit i Expressen, och här är mitt bidrag:

Pojkar lär sig bli uppassade, sept 05

Vill ha en skola både för tjejer och killar, april 06

4 Comments:

Blogger Maria B said...

Jag har aldrig känt mig speciell hemma inom den s.k. intellektuella feminismen. Jag uppfattade mallen som så snäv. Och jag vägrar konstant att underordna mig mallar oavsett avsändare. Därför så tycker jag att den liberala feminismen är den mest radikala och mest vidsynta då den innefattar alla. En kvinna är inte mindre värd för hon väljer att göra karriär eller stanna hemma med sina barn. Det är okej att göra vilket som. En man är inte mindre värd för han väljer syslöjd i skolan eller för att han arbetar som brandman. Det är okej vilket som. Alla människor har olika uppfattningar om vem de anser sig själva vara, hur de vill leva sina liv och uppnå sina egna drömmar. Och allt är okej så länge det inte skadar någon annan. Släpp människan fri!

Och du har en så viktig poäng när det gäller vikten att förvalta det arv våra feministiska förgrundsgestalter drivit för vår skull. Jag skulle skämmas ihjäl om jag bara skulle glömma bort alla de som kämpat för av jag idag har rösträtt, kan studera och kan arbeta och tjäna mina egna pengar. Det är inga självklarheter som serverats på ett silverfat direkt.

Kanske vi skulle skriva en uppföljning på antologin "Liberal Feminism" men med ett Feliraperpektiv just för att förtydliga än mer vad vi står för?

fredag, april 14, 2006 9:00:00 em

 
Anonymous Anonym said...

Liberalfeminister? Snarare socialister som initierar våld och inte respekterar äganderätten.
Några exempel:
1. Kvotering i privata företag.
2. Vuxna människor får inte frivilligt syssla med sexuella tjänster, man äger inte ens sin egen kropp enligt "liberalerna" här (jag vet att man inte spärrar in själva sexsäljarna, de blir bara vräkta från sina bostäder, eventuella barn blir omhändertagna).

söndag, april 16, 2006 5:51:00 em

 
Blogger fatima said...

Snabb kommentar till anonymous:

Det är socialdemokraterna som vill kvotera in fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Folkpartiet anser att bolagen får bestämma över sina egna styrelsesammansättningar, men givetvis ska ingen diskrimineras pga kön. Politiken ska riva hinder och bekämpa fördomar, inte detaljreglera näringslivet!

Vad gäller prostitution handlar det om moral och att inte kränka andra människor. Den lyckliga horan är bara en myt och jag skulle bli uppriktigt förvånad om du skulle tycka att det var ett okej yrke för din mamma, syster eller dotter. Tänk dig den arbetssökande som måste tacka ja till att sälja sin kropp, därför att det är att yrke som alla andra! Att ha sex med vem man vill när man vill är upp till den egna individen, men när det blir ett sätt att skaffa sitt dagliga bröd, då är det någonting i samhället som inte stämmer! Jag anser att lagen vi har i sverige, som endast kriminaliserar sexköparna är alldeles utmärkt. Det är de personer som betalar en annan persons olycka som ska bära hundhuvudet!

söndag, april 16, 2006 10:34:00 em

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

Det är ingen som har sagt att prostituerade är lyckliga hela tiden. Och vem är det? Kvinnor i offentlig sektor har för övrigt totalt sett få ta mot mer skit för mindre ersättning per timme. Så skall vi tala om lidande så blir ganska många positioner ohållbara.

måndag, maj 15, 2006 1:48:00 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home