Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, maj 22, 2006

Våld i hemmet

Ibland känns det som en sån där dålig dag, då alla tidningsrubriken pekar på att vi lever i ett totalt stört samhälle, och att vi bara är små maktlösa fjortar.

Brottsförebyggande rådet konstaterar återigen att hemmet är den farligaste platsen att vara på om man är kvinna. I snitt så anmäls förtioåtta misshandelsbrott, där kvinnor blivit misshandlade av en nära stående man, om dagen. Tvåhundrasjugoen fullbordade våldtäkter anmäls per månad, även där de flesta i hemmet, och varje år blir sexton kvinnor dödade av en närstående man. Anmälda brott som bara räknas som en fjärde eller kanske till och med en femtedel av de som faktiskt sker, inte heller att glömma det våld som förekommer i samkönade relationer och hamnar utanför den heteronormativa statistiken.

Mediarapporteringen om våld i hemmet är usel, och det finns fortfarande inte särskilt många konstruktiva förslag över hur man skall komma åt problemet. Inte ens en kvinnojour är någonting som finns överrallt eller som man har rätt till.

Fler systemfel hittar du hos migrationsverket. Nu påstår de att det inte alls var något fel begånget när man lämnade ut uppgifter över var en dödsdömd kvinna befann sig, till mannen som sett till att hon fått sin shairadom. Fast att migrationsverket inte är mänskligt är tyvärr inte någon nyhet alls.