Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, oktober 16, 2006

Kampen mot relationsvåld prioriterat i budgeten

Budgetpropositionen har nu släppt, och medans min dator förgäves försöker dra hem pdf:erna från regeringens något överbelastade sida, så fastnar jag för en mening av justitieminister Beatrice Ask i ett pressmeddelande från justitiedepartementet:
"Regeringen satsar särskilda pengar på att förbättra behandlingsinsatserna för sexbrottslingar och män som dömts för kvinnomisshandel i syfte att få ner återfallsfrekvensen bland dessa dömda och därigenom öka kvinnors trygghet"
Här tror jag att Ask har lyckats pricka en rätt central skillnad på synen på relationsvåld mellan de olika blocken. Från vänsterkanten så har det inte funnits någon vilja att arbeta med förövrarna, med argument om att det inte varit möjligt eller att det inte är någonting att prioritera.

Vad som hade varit ännu mer välkommer vore om Ask (som visserligen använder ordet relationsvåld senare), inte bara fokuserat på mäns våld mot kvinnor, utan haft ett mer könsneutralt perspektiv på problemet. En bättre reform för kvinnojourerna hade också varit mer välkommet än den utlovade ytterligare en och en halv miljonen som nu föreslås.

Oavsett så är det skönt med ett fokus som riktas mer mot män när det handlar om jämställdhetsfrågor och relationsvåld. Till skillnad på den ständiga offerbeskrivningen av kvinnor, där de enda åtgärderna är att försöka skydda de stackars kvinnorna ännu mera.

Nu har vi en regering som faktiskt fokuserar där problemet finns.