Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

onsdag, juni 22, 2005

Hemmafruar igen

Jag läste en artikel i månadens Femina om kvinnor som valt att vara hemmafruar, trots att de har utbildning. Som liberal har jag naturligtvis inget emot folks val, men en sak slår mig ofta när jag läser om hemmafruar. Varför ska de alltid hävda att det ligger i kvinnans gener att ta hand om hem och barn? Räcker det inte att säga att just de VILL göra det. Det är som om det inte är tillräckligt att vilja vara hemma, man måste också säga att alla de som inte är det går emot naturen. Jaja, det är väl egentligen inget att uppröras över. Själv kommer jag aldrig att bli hemmafru, vare sig det ligger i mina gener eller inte, men det var det väl heller ingen som tvivlade på.

tisdag, juni 21, 2005

Carlshamre på SVT Opinion om Slaget Dam

Maria Carlshamre som är Europaparlamentariker för Folkpartiet skriver idag på SVT Opinion vad hon kallar ytlig och överdriven kritik mot utredningen Slagen Dam. Vidare menar hon på att vi faktiskt inte riktigt vet hur stort problemet med mäns våld mot kvinnor är och därför ha svårt att greppa det hela. Tja, jag kan inte mer än hålla med, intressant läsning.

SVT Opinion

söndag, juni 19, 2005

Ursäkt från mig och jämställdhet på elprogrammet

Jag vill be alla läsare och felira-medarbetare om ursäkt att jag inte varit så aktiv så sistone. Som student är det inte alltid man har tid över till annat än skolan. Nu är emellertid terminen över för denna gången och aktivitetsnivån från min sida kommer att öka markant.

Men inget ont som inte har något gott med sig. I en 5-poängs extrakurs vid namn IKT, genus och lärande vid Umeå Universitet skrev jag och Christina Soldan en strategi vid namn "Lokal jämställdhetsstrategi på Kaplanskolans elprogram i Skellefteå".

God läsning för den som är intresserad av hur man får fler unga kvinnor att söka till elprogrammet i gymnasiet. Just nu är siffran mindre än 2%.

Strategin finns här.