Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, juli 31, 2006

Birgittas releasefest

Har skrivit ett referat samt lagt upp lite bilder från Birgittas releasefest här.

lördag, juli 29, 2006

En allegori

Tänk er att jag är bjuden på fest hos en ytligt bekant kille. Han hälsar mig välkommen och jag blir visad runt lägenheten. Han stannar särskilt till vid sin nyinköpta svindyra digitalkamera. Jag säger att jag önskar att jag hade en sån och killen håller med och tillägger att han hört att jag är duktig på att fotografera. Det ringer på dörren och kvar blir jag med kameran. Då tar jag kameran, säger till värden att jag tyvärr måste hem och lämnar festen. Några dagar senare ser en gemensam bekant kameran hos mig och ringer sin kompis som ringer polisen.

När polisen delger mig misstanke om stöld nekar jag bestämt. - Nehe, jag fick kameran! Han samtyckte till det, hävdar jag. Tänk er vidare att det blir rättssak av det hela. I rätten berättar min advokat hur den målsägande killen har ett rykte om sig att vara givmild. Vid ett flertal tillfällen har han bjudit laget runt på krogen och han har köpt dyra saker som märkesjeans till tjejkompisar. Advokaten har kallat dit vittnen som intygar att killen glatt visat mig kameran och låtit mig hålla i den och testa den. Tjejerna som vittnar anses mycket trovärdiga då de är vänner till målsäganden. Dessutom har ingen hört målsägande säga att han inte ville ge bort kameran. Min advokat menar att det var helt rimligt av mig att anta att det fanns samtycke till att jag tog kameran. Åklagaren i sin tur anför att, visserligen sa målsägande aldrig nej, men det berodde på att han var i vanmäktigt tillstånd. Han var helt enkelt för full för att märka att någon pysslade med hans prylar.

Domstolen håller med min advokat om att det inte går att styrka uppsåt från min sida och att det därför inte går att fälla mig för stöld. Däremot menar domstolen att jag gjort mig skyldig till materiellt utnyttjande som åklagaren yrkat på i andra hand och dömer mig för det.

Kameran har jag supit bort och kvar är bara bilderna jag tagit. Dom sprider jag och skryter över hur sköna bilder jag tagit med kameran jag fått. Killen som ägde den är arg och frustrerad men kan inget göra, han har ju fått sin dom mot mig. Att folk skrattar åt hur klantig han var som söp bort sin kamera gör ju inte saken bättre.

Han anser att han blivit kränkt och orättvist behandlad och bestämmer sig för att ta upp kampen mot rättssystemet. Han går ut i pressen och kräver att lagen om materiellt utnyttjande ska avskaffas. Han menar att man är skyldig att ta reda på om man får lov att ta något innan man plockar med sig andras saker hem. Tar man något utan lov är det stöld, inget annat. Förstå-sig-påare på ledarsidorna förklarar hur orimligt det skulle vara. Då skulle ju varenda julafton och födelsedag följas av mängder av anmälningar om stöld från folk som ångrar sin gåva eller som vill hämnas. Det är ju inte så att man har lust att skriva kontrakt om överlåtelse av egendom när man får eller ger en present.

Efter detta börjar rykten gå att killen försöker smöra för folk genom att ge dem saker och att han sen börjar anklaga folk för stöld till höger och vänster. Han blir allt mer ensam och till slut flyttar han från stan där jag bor.

Tänk vilken tur att jag nu inte tar för mig av folks grejer när jag kommer hem till dem. Och tänk vilken tur att det inte heller finns någon lag om materiellt utnyttjande. För i så fall skulle nog folk strunta i att ta reda på om de har lov att ta saker betydligt oftare än idag.

Till tjejen i Rissne, tjejen i Södertälje och alla ni andra som blivit dubbelt kränkta.

lördag, juli 22, 2006

Tips: Som en hora

Maria Svedland som är en av de mest kompetenta journalister jag känner till har gjort ett program med titeln "Som en hora". Det är dokumentärredaktionen på P1 som sänder prgrammet.

Hon intervjuar olika människor hon träffar på i Stockholm om vad de har för erfarenheter av att bli kallad eller ha kallat någon hora. Hon berättar även om sina egna erfarenheter om att bli kallad hora. Detta varvar hon med en tillbakablick på det program hon gjorde om gruppvåldräkten i södertälje. Försvarsadvokaten hade i en intervju sagt att flickan enligt egen utsago blivit kallad hora. Det menade han sänkte hennes trovärdighet. Det kunde indikera att hon kunde samtyckt till att ha sex med de många männen hon liftat med i deras bil.

Här kan ni lyssna på programmet "Som en hora"

Maria Svedland har blivit kallad hora ett otal gånger. Det får mig att fundera själv. Jag har, vad jag kan dra mig till minnes, aldrig blivit kallad hora to my face. Jag växte upp i en liten industriort utanför Skellefteå och vad jag minns kallades inte tjejerna för hora alls.

Hur är erfarenheterna här? Har ni kallat någon hora? Har ni blivit kallade hora?

fredag, juli 14, 2006

Jodå Björklund, folkpartiet vill visst ha självförsvar i skolan!

(Debattartikel publicerad i tidningen NU igår)

Vi liberaler har länge drivit frågor som rör mänskliga rättigheter och har kämpat för kvinnors och mäns lika rättigheter sedan 1700-talet. En av de viktigaste frågorna idag på 2000-talet är att få bukt med våldet mot kvinnor, både inom relationer men också det våld som drabbar människor ute på gator och torg. När kvinnor kalkylerar med risken för överfall och våldtäkter begränsas hela livsrummet. Många kvinnor väljer bort umgänge, kvällspromenader, att göra saker på egen hand överhuvudtaget, av rädsla för att bli utsatt för sexualbrott. Kvinnors rädsla har blivit en del av vardagen och är ett allvarligt sjukdomssymtom i samhället.

Att tjejer ska vara rädda för att bli våldtagna är inte okej! Det är här självförsvar för tjejer kommer in i bilden. Att lära sig självförsvar handlar först och främst om självförtroende, att förstå sitt värde och sitt självbestämmande över sin kropp. Självförsvar handlar också om att kunna säga ifrån; högt och bestämt så att gärningsmannen eventuellt blir rädd och försvinner. I sista hand handlar självförsvar om att lösgöra sig från strypgrepp, att någon sitter på dig osv. När man lyckats lösgöra sig ska man springa bort från gärningsmannen och larma SOS.

Folkpartiet driver frågan om att möjliggöra för alla tjejer att få träna självförsvar. Vi ser det som en del i det förebyggande arbetet när det gäller sexualbrott, men vi måste vara tydliga med att det är den enskilda personen som begår ett övergrepp som ensam bär ansvaret för sina handlingar. Ingen annan kan ta ansvar för övergreppet. Tyvärr ser dock verkligheten ut så att många tjejer blir utsatta för övergrepp och merparten av tjejerna är rädda för att bli det. Därför är det motiverat att låta tjejer få träna självförsvar.
Som riksdagskandidat för folkpartiet och aktiv i jämställdhetsfrågor reagerade jag starkt när jag så tv4 nyheterna för ett par veckor sedan där Jan Björklund, som talesperson för folkpartiet, kritiserade självförsvar i skolan. I Folkpartiets valhandbok kan vi läsa att folkpartiet står bakom att ge tjejer möjlighet att lära sig självförsvar. Detta nämns också i folkpartiets handlingsplan mot våldtäkter och andra sexualbrott. Partistyrelsen har ställt sig bakom handlingsplanen där det står att självförsvar ska finnas i skolorna och att kommunerna bör ta initiativ till att även vuxna får möjlighet att lära sig självförsvar.
Att gå ut så starkt och kritisera självförsvarskurser som gjordes på tv4 nyheterna är inte bara till skada för folkpartiets trovärdighet, utan också för vår profil som det feministiska partiet inom alliansen. Vi har ett arv att förvalta. Det är vi som är idépartiet!
Jag anser att självförsvarsutbildning i skolan ska finnas men måste kvalitetssäkras, vara frivillig och även erbjudas killarna. Egentligen är det de som lever farligt ute, enligt statistiken. Merparten av våldet utomhus drabbar män. Detta läser vi sällan om i tidningarna eller hör på nyheterna. Våldtäkter, däremot, hör vi om varje dag. Överfallsvåldtäkt i en park, gruppvåldtäkt på efterfesten, en tjej som är på rymmen blir våldtagen?. Är det konstigt att kvinnor blir rädda?

Att stärka resurserna till polis, rättsväsende och kriminalvård, som folkpartiet vill göra är av yttersta vikt. Det är också angeläget att snarast införa jämställdhetsplaner på dagis och kvalitetssäkra sexualundervisningen i skolan för att pressa ner antalet övergrepp. Självförsvar i skolan är bara ett steg mot ett jämställt samhälle utan våld.

FATIMA SVANÅ, (fp)
Riksdagskandidat från Halmstad, Halland

Mer info:
Folkpartiets valhandbok s. 156,
Handlingsplan mot våldtäkter och andra sexualbrott s. 22

onsdag, juli 05, 2006

Feliror på återbesök...





...i Obervatoirelunden. Fler kuber med ett oerhört viktigt budskap sattes upp i måndags vid samma plats som sist.

På gruppbilden ser ni styrkan denna kväll, Magnus, Sofia, Anita, jag (Maria) och Birgitta.

Fler aktiviteter inom ramen för "feliror mot våld" är på gång. Vill du hänga på så är du jättevälkommen!