Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

tisdag, november 21, 2006

Jultraditionen H&M vs. vänsterfeministerna

Det börjar närma sig jul, och jul handlar som bekant mycket om traditioner. En sådan som vi de senaste åren har varit utan, är i år tillbaka, och det är de där underklädesreklamerna. Det är Gudrun Schyman som jag skrev om igår, som attackerar klädjätten Hennes&Mauritz.

Både Gudrun och H&M tjänar på uppmärksamheten kring huruvida det är etiskt eller inte att slå upp underklädesmodeller på reklampelarna lagom till julhandeln skall starta. Personligen bryr jag mig inte så mycket, senaste underklädesinköpet var visserligen på just H&M, men det berodde mer på närheten och priset, än på att jag hade sett stora reklampelare med något snyggt plagg.

Nu när jag gett både Gudrun och H&M lite sjysst gratisreklam, så tycker jag att det är att gapa om lite väl mycket. Det finns mycket värre sexistisk reklam som man kan protestera mot, där det handlar om att konservera könsrollsföreställningar istället för att illustrera en vara.

Det är inte en bra utveckling när de folk betecknar som feminister går ut och ger sig på ickefrågor som H&M:s reklamkampanj, när det finns så många viktiga frågor att engagera sig för. Feminismen behöver inte ännu mera nymoraliserande över sexualitet i stort där vi om Gudrun fått bestämma, snart skulle gå klädda i helteckande avsexualiserade kläder allihopa (hallå, det kämpar kvinnor för att slippa i delar av världen!). Istället handlar det om att se till att fler får makten över sina egna liv och får bemötas efter individ istället för kön.

Gudrun har ju numera aktier i H&M. Använd din makt som aktieägare, och uppmuntra folk till att bojkotta affären. Själv tänker jag fortsätta att köpa kläder där, men på grunderna att de ska vara snygga, bekväma och till ett rimligt pris. Det är mitt aktiva val, och jag tänker fortsätta kalla mig för feminist trots det. Så här i juletider tycker jag också att man kan lyfta upp denna organisationen lite extra, bestånde av verkliga kämpar, som jobbar för att motverka stora problem.

tisdag, november 14, 2006

En felira är skribent hos BEREDD

Undertecknad blev tidigare i höstas kontaktad för att i egenskap som skribent vara med och bygga upp Sveriges största resurssajt om självförsvar. Sajten heter BEREDD.

I en av artiklarna, stöd mot våld, nämns Felira och kampanjen mot våldtäkt.

Ta gärna en titt!

måndag, november 13, 2006

Kommentar om att få stryk av en brud

För ett tag sedan postade jag en dubbelpost här kallad "att få stryk av en brud".

På min blogg så upptäckte jag av en händelse en helt ny kommentar skriven av "anonym" som jag tycker är väl värd att diskutera. Den lyder:

"... "Det tycks liksom inte finnas något så kränkande för en man att få stryk av en kvinna när andra män ser på. Herregud vad pinsamt."

Ja, det är pinsamt för en man att stämplas som omanlig, vilket han gör om han får stryk av en kvinna. Det tycker man borde vara uppenbart. En manlig man ska vara bättre än kvinnor. En kvinna blir å andra sidan inte socialt utskämd (vilket omanliga hetrosexuella män blir) om hon förlorar mot en man, oavsett vad det handlar om.

Så ja, att män motsatte sig att spela golf mot Annica Sörenstam var naturligt, då dessa män riskerade mycket mer än Annica gjorde. Annica riskerade ingenting alls! Är det jämlikt?

Nu lever vi i ett samhälle där män SKA vara manliga (enligt kvinnor), och så är det trots att det förts en feministisk politik i det här landet i decennier. Män som är manliga är alltid mer attraktiva för kvinnor än män som är kvinnliga / omanliga.

Jag förstår inte varför kvinnor ska ha möjligheter att förnedra (för det är vad det handlar om) män och minska deras värde som män, om inte män får motsvarande möjligheter mot kvinnor. Samma möjligheter = jämlikhet.

Jag kan dock inte komma på ett enda område där män skulle kunna förnedra kvinnor på motsvarande vis, för sanningen är ju den att män förväntas vara bättre än kvinnor på allt (även matlagning!), så kvinnor som förlorar mot en man löper ingen social risk alls att stämplas som mindre värd än hennes systrar.

Den dag när omanliga män är både manliga förebilder, och kvinnliga trånobjekt, då är det läge att låta könen tävla mot varandra. Men vi kommer aldrig uppleva en sådan onaturlig värld. Ni kvinnor beundrar och lockas av manliga vinnare, men män bryr sig inte det minsta om huruvida kvinnor är vinnare eller förlorare. Vilket "jämlikt" samhälle vi lever i... "

Så, vad tycker du om denna kommentaren?