Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

måndag, mars 06, 2006

En kvinnlig Tim Burton och mörkblå hudvårdsprodukter

I natt hölls det årliga hollywoodjippot oscarsgalan. Min ambition att se den slutade i första reklampausen då helgens strapatser gjort mej lagom trött. Någonting jag under min vakna tid faktiskt hann se var enhel hög av alla de klänningar och kreationer som den kvinnliga skaran av oscarsdeltagarna bar.

Visst hör oscarsgalan till något av det mer utseendefixerade för båda könen, men jag saknar fortfarande en kvinnlig tim burton, eller i alla fall någon som i likhet med honom kan klara sig med bara tre minuters förberedelse utan att inneha magiska krafter eller en god fé a lá askungen, och samtidigt åtnjuta den respekt på den röda mattan som Burton faktiskt får. Sen är det ju bara att beklaga att (nästan) alla män går runt i svart, och verkligen inte har så mycket de kan stoltsera med, eller sätt att synas.

Tidigare under gårkvällen fölls filosofier om hudvårdskedjan Niveas produkter för män. För om det är sant att allt som kläs i rosa helt plötsligt blir till för kvinnor, så blir allt som kläs i mörkblått till för män. Serien "Nivea for men" är totalt mörkblå, säkert ingen gigantisk skillnad i innehållet jämfört med vanliga nivea som riktar sig till kvinnor, men män som köper produkterna kan känna sig trygga med att det är något som riktar sig till dem och inte till kvinnor. För det där med skilda produkter till olika kön är ju verkligen viktigt. Eller?

En produkt där innehållet verkligen (i alla fall varit) den samma är rakhyvlar. Skaftet och färgen skiljer, och priset, men ingenting mer. Likväl är det viktigt för konsumenter att skaffa sig olika sorts hyvlar beroende på könstillhörighet, någotning som uppenbarligen säljer, och ja, jag har en kvinnlig variant på badrumshyllan...

1 Comments:

Blogger Maria B said...

En sak jag funderat på är hur det kommer sig att det verkar vara skräcken nummer för en kvinna att ha en exakt likadan klänning som en annan kvinna på samma tillställning? Varför är det så?

Den hysterin finns knappas hos männen, väl?

tisdag, mars 07, 2006 6:50:00 em

 

Skicka en kommentar

<< Home