Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

fredag, mars 03, 2006

Är liberalismen på väg in i F!?

I dagens DN läser jag en debattartikel skriven av Maria Carlshamre (f.d. folkpartist) och Gudrun Schyman (f.d. vänsterpartist) som numer båda tillhör partiet Feministiskt initiativ.

Själv så var jag en av dem som kryssade för Maria i Europaparlamentsvalet just därför att hon drev frågor om mäns våld mot kvinnor och att hon ville ta krafttag mot den ökade handeln med kvinnor och barn som sexslavar i den vidrigt växande prostitutionsbranchen.

Den röda tråden i artikeln är just att de förespråkar det feministiska synsättet som bygger på att det existerar en könsmaktsordning där män värderas högre än kvinnor och att man genomgående ska applicera denna analys när man sedan tar ställning till politiska sakfrågor.

För första gången läser jag nu om liberalismen i en fi-artikel. Ett citat:

"Att feminismen i Sverige på senare år har fått en vänsterstämpel beror till stor del på att svenska liberaler har svikit sitt historiska arv. Efter Bengt Westerbergs epokgörande insats på 90-talet när det gäller den första pappamånaden och lagstiftningen mot mäns våld mot kvinnor har feminismen inte getts någon central position inom svensk liberalism."

Hur reagerar ni Feliror på detta? Vad tycker ni om artikeln?

Länk: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=525346&previousRenderType=2

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Feminism har mer gemensamt
med vänter än med höger -politik.
Att liberaler hävdar något annat ses bara som ett löjligt försök att roffa åt sig fler röster.

fredag, mars 03, 2006 3:58:00 em

 
Blogger Maria B said...

Hej Anonym!

Jag tror nog de folkpartistiska väljarna själva är så smarta att de fattar att fp driver feministiska frågor på ideologisk grund i syfte att befria såväl kvinnor och män från ingrodda föreställningar om hur kvinnor och män bör bete sig.

Liberalismen har en stolt, feministisk historia och en optimistisk feministisk framtidsvision. Vi har åstadkommit massor samtidigt som vi blickar framåt där vi kommer att åstadkomma ännu mer...

Just kopplingen du gör- att feminism hör hemma inom vänstern stämmer givetvis inte. Tvärtom så finns det en härlig uppsjö av feministiska falanger på den politiska färgpaletten precis som det ska vara i en demokrati. Det är viktigt att komma ihåg!

fredag, mars 03, 2006 7:26:00 em

 
Blogger Mikael M said...

När man tänker tillbaka ? hur vänster skulle feminismen varit? Jag menar till exempel i det gamla Sovjet, Kina. Någon sorts statlig strukturromantik där kvinnan var en del av produktionen, en del av industrialismen. Även kvinnor skulle ha rätt att vara en del av detta, detta vad, - hur många skitiga industrier har inte släppt ut gifter i naturen, bara rakt ut i vattendragen. Vad tillverkade man, någon avgasig bil eller något annat med mycket asbest och så vidare. Knappast någon kan säga rakt av att stora industrier alltid varit av godo, med facit i hand. Var det där ?feminismen? föddes, på industrigolvet? ? nej det tror jag inte. I Sverige pratar man från vänsterhåll mycket om den offentliga sektorn och kvinnornas plats där?, i alltmera brist på stora helsvenska industrier, kan man istället placera kvinnor där ? ungefär som att; ge dom jobb och lönepåslag och så är det bra med det. Alla kan då tillsammans, både kvinnor och män, producera vård av svenskar, i alla fall det skikt av medborgare som inte har jättefallskärmar. Nej, de feministiska tankebanorna föddes, eller fanns hela tiden, någon annanstans, det begriper till och med jag som inte är särskilt påläst om den äldre historien. Det var rätten till bland annat studier, bildning, konst,.. kultur, (..kläder) ?m.m., ur ett något annorlunda perspektiv än mannens, med bland annat all krigshistoria bakom sig. För att inte tala om alla kyrkliga hierakier. Jag tror mycket av detta sökande utanför de gamla strukturerna sammanfaller med den ursprungliga liberalismen. Hur mycket skulle det vara värt att söka bakåt när det gäller vänster? Det är inte svårt att ta till sig klassiska begrepp som rättvisa och solidaritet, men misstänksamheten har väl inte varit större, när man genom upprepade rapporter får upplysning om att biståndspengar hamnar fel. Det finns, ett arv från industrialimens glansdagar, en tro på att ?staten fixar allt?. Så är det varken hos avsändarland eller mottagarland, man begriper vad man begriper, historien visar ofta att man begrep inte särskilt väl. Men så går det en tid och allt är preskriberat. Det som överlever är vanligen inte fabriken man byggde, utan bildning, konst, kultur, ?, det på det spirituella planet, om samhället fortfarande är civiliserat. I det utpräglade industrisamhället är spiritualitet och fantasi inte särskilt populärt, där är det enkel matematik som gäller. I detta, jag vet, både enkla och fragmentariska resonemang, - påstår jag avslutningsvis, för att knyta samman, att feminismen i sin rena form är egentligen ute efter ett samhälle för alla. Därav lite vänsterångor. Problematiken måste tacklas från olika håll ändå. Så lite kiv hör väl till.

lördag, mars 04, 2006 12:02:00 em

 
Blogger Maria B said...

Jag var som hastigast inne på Alliansens hemsida och skummade igenom den för att se hur hårt de driver frågor som feminism och jämställdhet. Via hemsidan sökmotor slog jag på ordet "feminism". Inga träffar. Slog på "jämställdhet" och även där hittades det inget resultat. Överhuvudtaget var det skitsvårt att hitta någonting som kunde mätta mitt begär då det gäller feministiska profilfrågor.

Själv så erkänner jag gärna att jag inte står i främsta ledet bland Alliansens supportrar. Maktskifte? Gärna. Men inte till vilket pris som helst. Jag är hellre i opposition än att svika mina grundläggande värderingar då det gäller individen i centrum och inte familjen eller kollektivet. Jag kommer enbart kryssa för uttalade folkpartistiska feminister i det kommande valet. Och jag kommer inte gråta om kd åker ut?

Länk:http://www.maktskifte06.se/index.php?id=search

söndag, mars 05, 2006 11:18:00 fm

 
Blogger Maria B said...

Fortsättning.
Jag gick in på samtliga riksdagspartiers hemsidor och slog på ordet "feminism" i de olika sökmotorerna. Resultatträffarna blev följande:
Socialdemokraterna: 44 träffar, Vänsterpartiet 82 träffar, Miljöpartiet 347 träffar, Folkpartiet 73 träffar, Centerpartiet (stod inte exakt hur många träffar det var men jag räknade träffrubrikerna till 24 träffar), Moderaterna 14 träffar och så Kristdemokraterna som hade 7 träffar på ordet feminism.

söndag, mars 05, 2006 2:39:00 em

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

Nej, det är Carlshamre som har bytt parti.

söndag, mars 05, 2006 7:04:00 em

 
Blogger Mikael M said...

Jag har nyss läst på textTV att de(trendkänsliga)förstågångsväljarna i år,... inte varit så många sedan 1976. Läste jag rätt; de är 430 000-470 000? Det gäller, i (feminist)sammanhanget, för FP att profiliera sig mer..., samtidigt som det känns onödigt att påpeka det just här.

söndag, mars 05, 2006 7:09:00 em

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

P.S. Carl Schmitt ansåg att liberaler är puckon som inte kan skilja mellan vän och fiende. Är Carlshamre

A) Ett pucko med extrem tunnelsyn som låter en fråga vara viktigare än alla andra?

B) En knipslug opportunist som talade om nattväktarstat när det passade och som hoppar över till F! när det passar?

söndag, mars 05, 2006 7:14:00 em

 
Blogger Norpan said...

Här mâste jag bara hoppa in och berätta att Carlshamre senast i december skrev en artikel där hon angrep Gudrun Schyman, att hon flera gânger under hösten sa att hon inte skulle lämna Fp (trotsade därmed partiledningen) för Fi, eftersom hon var liberal, att hon gick med i Fp under Lars Leijonborg (inte Bengt Westerberg) och att hon inte försökt att öka feminismens utrymme i Fp genom partiarbete. Hon är motsägelsefull, eller helt enkelt en splittrad personlighet.

Väntar med spänning hur lâng tid det dröjer innan MC blir del av en internkonflikt i Fi.

onsdag, mars 08, 2006 7:09:00 em

 
Blogger Fredrik Lindholm said...

Oh yeah! *Bänkar upp mig på första parkett med en whisky och en cigarr.*

onsdag, mars 08, 2006 7:22:00 em

 

Skicka en kommentar

<< Home