Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

tisdag, augusti 29, 2006

Våld mot kvinnor - en fråga om manlighet

Såg Karin Swärds dokumentär Sverige, Sverige fosterland via nätet nu på morgonen. Min vän och styrelsekollega Lotta Sonemalm medverkar en hel del i programmet. Trots att jag jobbar med de här frågorna och har hört och sett det mesta blir jag verkligt berörd när Swärd radar upp mord efter mord efter mord efter mord på kvinnor i Sverige under den gångna mandatperioden. När psykologen Björn Lagerbäck säger att kvinnorörelsen måste samarbeta med regeringen i den här frågan och att det inom kvinnojourer behövs fler män som diskar, städar, läser sagor för att visa att också mannen som har utvecklat empatisk förmåga och INTE slår eller terroriserar kvinnor finns, då gråter jag. För mig är den här frågan så otroligt viktig. Män ska inte behöva uppfostras till våldsverkare. Vi måste bryta med den traditionella mansroll som många av oss lever med som naturligast i världen. Tonårspojkar måste få klart för sig att de är fullkomligt normala om de INTE tänker på sex hela dagarna. Småbarnpappor måste förstå att det är okej att inte vilja jobba den där första tiden när bebisen är sådär ny och doftande och man bara vill ligga nerkrupen i en filt och gosa. Män måste våga krama om sin manlige kompis när man inte setts på länge. Herregud! Vad är det som är så skrämmande?? Jag som läst en del sociologi och genusvetenskap vet förstås att det handlar om att kvala in i den "rätta typen" av maskulinitet. Men handen på hjärtat! Rätta typen?

Vi kommer ALDRIG att uppnå nollvisionen om våld mot kvinnor så länge män envisas med att behålla sina gamla unkna tvångströjor, luktande av typiska "manssysslor". Alla ni där ute! Släpp människan i mannen fri! Ni ska se att det gör underverk!

onsdag, augusti 16, 2006

(M)ansgris

Den stora nyheten i Göteborg idag är att dragplåstret till moderata riksdagsledamoten Göran Lindblads kampanjkick-off på fredag är "bikinibrudar". Läs om Görans kvinnosyn här. Man kanske inte borde bli förvånad över vilka förhistoriska mansgrisar som finns ibland oss, men jag blev det. Förfärligt att en riksdagsledamot som främst är känd för sitt engagemang för flyktingar och bistånd visar ha en sådan kvinnosyn och så enormt dåligt omdöme. Bra att väljarna fick reda på det innan valet!

Moderaternas partiledning kritiserar Lindblads planer och uppmanar honom att avboka de lättklädda kvinnorna.

söndag, augusti 13, 2006

En liten påminnelse

Därför behövs feminismen.

onsdag, augusti 09, 2006

Sexualupplysning och lite mytmord

Eftersom det uppenbarligen kan behövas, så upplyser jag även här, alla om att det inte finns någon mödomshinna, och kanske kan det göra min insats i att döda myten.

Det finns alltså ingenting som kan spricka första gången vid sex, och blöder det, så handlar det om att man gör fel, ingenting annat. Sen kanske det inte är så konstigt att man gör fel, men att utgå från att det är rätt att det blöder, det är att leva kvar i tron att kvinnor inte har någon sexualitet.

Mödomshinnan är alltså heller ingenting man kan förlora, utan det som finns där, är några slemhinneflikar som töjer sig fram och tillbaka, beroende på hur upphetsad man är.

RFSU är ett fint exempel på ett upplysande organ som gått på myten om mödomshinnan.

---

När vi ändå talar sexualupplysning så tänkte jag döda myten om g-punkten samtidigt. Den är nämligen bara en del av klitoris, som sträcker sig bra mycket längre in och runt än vad den där lilla knappen gör.

---

Bara det faktum att detta inte är allmän kunskap pekar på hur lite man prioriterat kvinnlig sexualitet genom tiderna.

Jag blir så ledsen...

... och arg när jag läser sånt här. Grrr.