Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

tisdag, september 27, 2005

Moral, sexualisering och feminism

Vad kan man tåla som både liberal och feminist? Är liberala feminister ett gäng moraltanter som inte tycker sex är roligt, som bara klagar på mediabilden av unga kvinnor, och aldrig gör så mycket kul i allmänhet?

Kan det vara så att alla inte alltid vill utsätta sig själv för onormalt stylade kroppar på bilder runt om i samhället, varje dag, jämt och ständigt? Kvinnor objektifieras hela tiden, i så många situationer, och tas sällan som en individuell människa, ett subjekt.
Är den ökade sexualiseringen i samhället alltid av ondo då? Strippkvällen jag var på i fredags var ett scenario med och för vuxna människor som alla gjort ett aktivt val om att delta, och en upplevelse som få kvinnor får vara med om; subjektifieringen. Som liberal ser jag inte något fel i det. Det är också en klar skillnad mot mediabilden som man matas med varje dag vare sig man vill eller inte.

måndag, september 26, 2005

Strippkväll

Fredagskväll på Bogrens i Skövde. Två muskulösa blonda snygga killar står i baren och showar. I bar inoljad överkropp häller de lätt utspädd vodka i utvalda tjejers munnar. Alla jublar. Händer sträcks fram för att ta på de muskulösa manskropparna.
Lite senare är det dags för stripteese. En annan ännu mer vältränad man kommer in och tar plats på scenen. Till musik så faller plagg för plagg tills han bara har en liten sjal i handen. Stämmningen och trycket mot scenen är högt. Alla vill känna på hans fasta rumpa och inoljade bringa. De hundratalen tjejer som är där jublar.

På det andra dansgolvet händer liknande situation, men där är det tjejer som strippar och killar som jublar. Vid midnatt öppnas det upp mellan dansgolven och strippshowen övergår till en eld och sångshow.

Jag hade verkligen en kul kväll på Bogrens i fredags. Trodde knappt det kunde bli sånt drag i lilla staden Skövde. Jag kommer aldrig säga någonting fördömande om folk som strippar eller gillar att titta på det. För jag ser inget fel på det.
Feminismen bekämpar könsrollerna och strukturerna i samhället. Denna kvällen var i stort sett befriad från könsstrukturer. Alla strippor objektifierades totalt. De njöt av det. De fick troligtvis också rätt bra betalt för det.
Alla åskådare subjektifierades. De manliga stripporna var där på tjejernas villkor, för tjejernas skull. Ett ovanligt inslag i vår annars rätt mansstyrda vardag.

torsdag, september 22, 2005

Fortsatta FI-turer

Nu ska Susanne Linde inte alls hoppa av FI. Tydligen så har hon förstått vad som innebär att vara en "könsförrädare", och väljer att stanna kvar inom rörelsen.

Det är tråkigt att FIorna inte kan bestämma sig, ena sig, eller faktiskt satsa på någonting viktigt. För jag tror faktiskt att de hade kunnat spela en roll i valrörelsen nästa höst genom att få upp jämställdhetsfrågor på dagordningen. Tyvärr verkar Rosenberg med flera tappa bort den chansen.
Kanske kan det ha någotning att göra med att de har valt en ostadig grund att stå på. De har helt enkelt inte anammat marknadsekonomins krafter till deras politik, utan istället låtit den vila på nån sorts vänsterflum.

Riktig feminism går ihop med kapitalism. Sex timmars arbetsdag är ingen kvinnofråga.

måndag, september 19, 2005

Kvinnor är inte från venus, och män är inte heller från Mars

Äntligen har en forskare slagit fast att vi inte är så olika som diverse författare försökt sig på att vi ska tycka. Män och kvinnor är inte särskilt olika. Vi har fler LIKHETER än skillnader, och vi har stora möjligheter att förstå varandra.

Kan det kanske bero på att vare sig kvinnor eller män kommer från venus eller mars; utan istället från den kära planeten Jorden?

"Varför finns det inget skötbord på herrtoan?"

Den ständigt klockrena Ronny Olovsson har skrivit en krönika där frågan "Varför finns det inget skötbord på herrtoan?" ställs.

Aftonbladet

tisdag, september 13, 2005

En kategori kom bort!

Igår satt jag och såg på TV-prisgalan (det fanns inget annat att titta på). Jag blev mycket förvånad när allt var klart. En kategori hade kommit bort. Var fanns kategorin för kvinnliga nyhets- och sportuppläsare?

Jag har ingen förståelse för att man inte kan blanda kvinnor och män i samma kategori, men man vill väl ha så många klasser som möjligt eller nåt. Men att en kategori som ska vara "unisex" bara nominerar män är helt obegripligt! Vad fan tänkte dom som nominerade? Ja, Claes Åkesson är SÅÅÅÅÅ mycket bättre än Katarina Sandström! Eller?

Jag fattar ingenting.

söndag, september 11, 2005

Fi-Kongressen, -debatt och -synpunkt

Missade tyvärr mycket av Fi:s kongress men det jag såg var onekligen intressant.

Birgitta Ohlsson kommer i morgon diskutera feminism med Gudrun Schyman i Nyhetsmorgon. Tiden är 17.15 och tyvärr sitter jag på tåget på väg till skolan då men maila gärna och meddela hur det gick ni som ser det.

Två manliga styrelseledamöter intervjuades av DN idag och det var väl inget nytt som kom fram där: Män måste ta feminismen på allvar och kämpa för att få bort strukturerna, men att prata om att även män tjänar på detta är absurt.

Jo precis, jätteklokt.

I stället för att prata om två grupper, Män och kvinnor, som skall slåss om makten kanske vi skall koncentrera oss på att få bort de samhällsnormer som behandlar individer olika beroende på vilket kön de föds med i stället.

Då behöver vi inte prata om maktförhållanden mellan kön, och inte mellan sexuella läggningar, mellan etniciteter eller andra grupperingar för den delen. Det är väl lite det som är målet, om man inte har en essentialistisk syn förstås.

fredag, september 09, 2005

Fi tillåter media

Feministiskt initiativ bestämde precis att media visst kommer att få täcka deras konstituerade årsmöte. Det betyder att jag kommer sitta inne hela helgen för att titta på SVT 24. Vidare tycker jag det är beklagligt att man var så snabb att sektifiera Fi just på grund av detta i stället för att ta upp det faktum att en hel massa medlemmar kände att man inte vågar erkänna att man är feminist, på grund av exempelvis repressalier från arbetsgivaren och kollegor. Skrämmande.

torsdag, september 08, 2005

Vänstern har misslyckats med feminismen

Nu erkänner vänsterpartiet själva att de har misslyckats med sin feministiska agenda, och att feministiskt initiativ är ett vänsterparti som försöker lyckas där.
Att vänstern misslyckas med feminismen kanske har sin grund i att de ser klass före individ, att de inte kan se att alla människor är olika individer, utan istället trott att bara klassskillnaderna löser sig, så löser sig resten med.

Alla kvinnor tycker inte lika dant, alltså kommer alla kvinnor aldrig rösta på samma parti. Kanske kommer vänstern tappa lite inför detta valet. För att citera Gudrun ang vänsterpartiet: "mansprojekt under vänsterflagg"

tisdag, september 06, 2005

Tjejmilen

Förra veckan sprang jag tjejmilen. Det var en upplevelse, herrans massa kvinnor som sprang en mil tillsammans! Min och mina vänners stora tanke innan loppet var: Detta har vi gjort förut, hur kommer det sig att vi betalar för att att springa en mil?. Det är helt klart roligt och inspirerande att springa med en massa andra människor (förutom att folk ställer sig i fel startgrupp och på så sätt bromsar upp hela fältet).

Men varför en tjejmil? Nu springer kvinnor maraton precis som män och behöver inga egna klasser. Eller? Det känns lite som om tjejmilen är en slags uppmuntran till kvinnor att inte ta i för mycket. Vi är ändå kvinnor och ska väl kunna ta det lite lagom med en mil? Det är kanske orättvist att tänka så för man kan vinna tjejmilen och de som gör det tillhör sverigeeliten i långdistanslöpning, men det känns ändå lite som om det som är reserverat för oss kvinnor ska vara lite lagom.För mig som nybörjare var det dock en utmaning att springa en mil på tävling, men jag har vänner som också är nybörjare och som är män. Vilken tävling ska de ställa upp i? Stockholm maraton? Lidingöloppet? (Jag är medveten om att midnattsloppet finns, men det är lite jippobetonat och vänder sig inte till motionärer, såsom tjejmilen).

Jag kommer nog att springa igen, men jag gör det inte för att det är så bra att det är så lagom med en mil och att det bara är mysiga kvinnor med, utan för att jag är för dålig för att springa längre och för att loppet finns.

Mary Wollstonecraft

Gud vilken tråkigt bok, tänkte jagt efter två kapitel i Mary Wollstonecrafts "Till försvar för kvinnans rättigheter". Boken stod sedan på sin plats i bokhyllan i över ett år innan jag för någon vecka sedan bestämde mig för att läsa den, om det så skulle kännas som att gå tillbaka till skolan igen. Men så otroligt överraskad jag blev! Det var bara de två första kaptitlen som var tråkiga, efter det blommar boken upp och är hur rolig och bra som helst. Det Wollstonercraft skriver om kunde lika gärna gälla idag. Hon är förbannad övrer hur kvinnor ses som mindre förnuftiga varelser och menar att det är klart att man blir mindre förnuftig om man inte får någon utbildning för att man anses vara mindre förnuftig. Det roliga är Wollstonecrafts ständiga närvaro i boken. Hon skriver rent ut att hon är så arg och måste lugna ner sig för att klara av att skriva vidare. Så underbart bra och så fantastiskt kul skrivet av en kvinna som levde i slutet på 1700-talet!

Jag vet att alla som läser detta och som är rättrogna feminister precis som jag, redan har läst den här boken och tycker att detta är yeserdays news, men jag vill dela med mig detta till alla er som aldrig läste mer än två kapitel (fast kanske säger att ni har läst den ;o).

Glömt ett par regenter?

Det svenska kungahuset har fått en ny hemsida. Den känns så otroligt tidsenlig och med en alldeles fantastisk grafik (märk min ironi, är inte ett jättefan av monarki). Sidan innehåller även idolbilder på hela kungafamiljen, en presentation av de 144 miljoner kronorna kungen får av staten varje år, samt en redovisning över monarkens uppgifter.
Lite intressant är att Sverige har haft mer än 70 kungar, medan inte en enda drottning nämns.

Kristina? Ulrika? Margareta?

måndag, september 05, 2005

Genuskunskap i Spelanalys A

Satt på en föreläsning för kursen spelanalys A11 innan idag. Ämnet för dagen var genusperspektiv i analyserande och att man som medieskapande ska vara medveten att man skapar bilder som påverkar vår uppfattning över hur man skall vara eller inte vara. I salen satt ungefär sju kvinnor och åttiotre män. Förhoppningsvis gick en del in hos de flesta, men flertalet av de kommentarer och frågor som dyker upp går ändå ut på att det inte finns några könsroller, att det inte är en särskilt snedvriden syn på män och kvinnor inom mediavärlden alls.

Detta efter att ha analyserat ett par reklambilder, en sagobok och ett omslag av tidningen "Hennes".

Patriarken Persson

I en annars ganska typisk partiledardebatt kunde vi igår en Göran Persson som lite nonchalant gick runt och flinade, i alla fall en gång, när Maud pratade. Detta är något som bland annat Aftonbladet uppmärksammar. Själv slår han ifrån kritiken med bland annat "Jag har igen aning om vad jag gjorde under debatten". Nej det var väl uppenbart, på mer än ett sätt. Det är emellertid det som är kärnan i problemet Persson är inte ens medveten vilken patriark han är, det är nästan ännu värre.

söndag, september 04, 2005

Fel signaler

"Det blir inga fler utvik för mig. Jag tycker faktiskt att det ger fel signaler till unga tjejer som har mig som förebild." - Linda Rosing. Skönt att folk kommer till insikt.

fredag, september 02, 2005

Att bli bemött efter kön

Det sitter trettiofem personer i datorsalen när nästa person ska gå fram och presentera sig själv inför den nya klassen. Det är ytterligare en elev som inte sökt in via arbetsprover, därav har eleven inga att visa upp. Eleven har heller inte sysslat så mycket med datorspel innan, men tyckte utbildningen verkade intressant, och eleven sökte därför in.
Läraren frågar eleven vad den har för mål i framtiden, vad eleven vill få ut av utbildningen samt vad som verkar mest intressant med den.
Inget konstigt med det.
När den första tjejen kommer upp för att presentera sig själv har hon ungefär samma bakgrund. Men hon blir bemött annorlunda. Hon får istället frågor om hur det skulle kännas att vara nästan ensam tjej på utbildningen, varför så få tjejer sökte, och så berättade läraren att skolan blivit så mycket bättre på att locka tjejer de senaste åren.
Inga frågor om mål, utbildning eller andra intressen. I stället fick hon stå till svars för alla kvinnor, som att alla kvinnor hade samma åsikter och intressen.
Ingen av killarna fick frågan "hur känns det att gå en utbildning med så många killar?" eller "varför är det så många killar som söker".

Till min besvikelse fick jag inte samma frågor under min presentation. Jag hade arbetsprover som skulle kommenteras, men jag hade gärna svarat på frågan om hur det är att vara nästan ensam tjej på en utbildning. Det vill säga; Helt okej, så länge man blir behandlad efter den man är, inte vilket kön man tillhör.

torsdag, september 01, 2005

Tips på liberalfeministisk blog

Vill tipsa om Fatima Svanås nyöppnade blog. Fatima är liberal feminist från Halland som satsar på att komma in i riksdagen nästa val!

(Detta var för övrigt det 100:e publicerade inlägget på Felira-bloggen, woho!)