Trött på vänsterns statsmonopol på feminismen? Illamående av högerns "kvinna-stanna-hemma-vid-spisen-politik"? Uppgiven över borgerlighetens oförmåga att se könsrollsstrukturer? Feminist, liberal och radikal? Då är Felira någonting för dig.

tisdag, december 27, 2005

Grundläggande genusanalys: december månad

December är verkligen en sjukt ojämställd månad, först Lucia (läs kommunala skönhetstävlingar) och sedan ett julfirande där vi alla vet vem som är i köket och vem som sitter och pratar i vardagsrummet.

Undantag finns, men det har väl aldrig hjälpt någon?

måndag, december 26, 2005

Årets feminister

För att tidigare ha utsett årets antifeminister, så kommer här listan över årets feminister.

- Glamourfeministerna
Tidigare så var det svårt för dig som tjej att identifiera dig som feminist om du gillade att bete dig för "tjejigt". Sedan kom Olinda Borggren (den där kaxiga paradise-hotel-bruden) och kallade sig för feminist, och det blev plötsligt okej att ha både blonderat hår, push up och högklackat samtidigt som du diskuterade ojämlikheter mellan könen. För inte är det utseendet som ska vara avgörande, utan vad du faktiskt gör, och hur du bemöts av din omgivning. Påtvingade könsroller är inte okej, men när de nu redan är så inbitna redan, så varför inte värdera upp den kvinnliga? Alla kvinnor kommer inte bli som män, det handlar om ett givande och tagande, och därför tror jag att glamourfeministerna gett oss lite mera medvetenhet i det hela.

- Supermarit...
...och alla alla andra som försöker bryta mönstren. Jag efterlyser liknande projekt inom kvinnodominerade områden. Tyvärr anar jag att de inte är lika vanliga, då pojkar oftast inte är en prioriterad grupp när det gäller att ta sig in i könshomogena grupper.

- Alla feminister som bloggar
Den politiska delen av bloggosfären är tyvärr rätt klart dominerad av män, men trots det så är feminismen en relativt välbloggad fråga, och då oftast i en jämlikhetsträvande positiv bemärkelse. Det finns en hel del både kvinnor och män som bloggar om feminism, som huvudfråga, eller bara i förbifarten.


Årets antifeminister var:
- Vänstern
- Hovrättsdomarna
- Junilistan
- Moraltanterna
- Socialdemokraterna

onsdag, december 21, 2005

Årets antifeminister

min egen blogg utser jag just nu årets frihetskämpar, fildelare och feminister, samt dess motsatser. Eftersom att feminist-delen passar lika bra här så tänkte jag publicera listan över årets antifeminister. Detta helt enligt min personliga åsikt.

- Vänstern
För dess dåliga hanterande med feminismen. När Gudrun var ledare för partiet, så hade de i alla fall en profil i frågan, och kämpade för kvinnors ställning i samhället. Kanske inte alltid på det sättet jag skulle vilja se det, men de försökte i alla fall. Idag så märks de knappt av, och FI har tagit över istället.

- Hovrättsdomarna
För sin något speciella syn på våldtagna flickor. En fyraårig flicka blir inte lika kränkt för att hon sover, är bara en av de något absurda domarna som fastslagits i Sveriges hovrätter under hösten.

- Junilistan
Som höll på att låta abort bli en valfråga i deras namn. Snabbt togs det tillbaka, efter att media varit på, men vad i hela världen tänkte de med från början? Gubbstyret i Junilistan är tyvärr nästan så långt ifrån ordet feminist som man kan komma.

- Moraltanterna
När jag skrev mitt blogginlägg om strippkvällen på Bogrens i Skövde var moraltanterna där. Inte bland kommentarerna, men i mailboxen och IRL. Det var kanske inte så lämpligt att blogga om en strippkväll som feminist tyckte de. Jag tycker att även feminister ska få ha roligt och stå för det, det finns bättre sätt att skapa jämlikhet mellan könen än att moralisera över det.

- Socialdemokraterna
Vägran att införa hushållsnära tjänster, hoten om kvotering, oförmågan att se de verkliga problemen, att inte arbetarrörelsen kan göra upp om de systematiska löneskillnaderna på allvar, osv... listan kan göras lång.


Kommande på denna bloggen:
- Årets feminister

Ytterligare två friade för våldtäkt

I dagarna kom domen i ett våldtäktsmål i Halmstad. Jag har läst domen. Männen frias för att de hävdar att de inte visste att flickan var under 15 år. Enligt den nya sexualbrottslagstifningen är sexuellt umgänge med ett barn att betrakta som våldtäkt.
Männen i detta fallet hade haft kontakt via lunarstorm med flickan och visste således att hon var 14 år. Det fanns inget samtycke från flickan. Hon blev inlåst i den ena mannens lägenhet och användes av dem båda. En av männen hade också en kniv som han visade upp. Alla tre har olika berättelser om vad kniven användes till. Enligt domen säger sig den ena mannen tycka det var äckligt att de båda skulle ha sex med henne samtidigt. Jag tar mig för pannan! Han var ju den som hade makt att ändra det hela!

Jag hoppas att flickan med stöd av sina föräldrar orkar överklaga domen till hovrätten så att hon får upprättelse!

Lättklädda julkort som upprör lite för mycket

I brist på lättklädda H&M-affischer(jag har i alla fall inte sett några i år, har du?) att ta ut sitt agg på, kommer nu klagomålen över diverse lättklädda julkort.

Två julkort har uppmärksammats särskilt. Det ena är tv4:as vykort på två av julvärdarna, sittandes i lyxiga kläder, och en chihuahua alá Natacha-stil i ena knät. Lite lagom nyårsstämning, men alldeles för lättklätt menade kritikerna och vykortet tas bort.

Det andra uppmärksammade vykortet är det ett stackars skånskt kommunalråd som skickat. Teckande damer som dansar can-can var visst för mycket för mottagarna, och kallade det för smaklöst. Uppenbar humor säger jag, kanske inte världens bästa, men definitivt humor.

Varför denna uppmärksamhet? Jag hör visserligen till dem som mer än gärna uppskattade CK:s Ljungbergafficher, och inte klagar på H&M-kampanjerna. Jag hade mer en gärna fått ett julkort med ett par nyårsklädda manliga TV-profiler (varför inte den där nya nyhetsuppläsaren på svt24?), tv4 borde kontra med sånt istället för att censuera och dra tillbaka.

Sen finns det så mycket annat viktigt att bekymra sig över. Som den kommande övervakningslagen tillexempel. Bahnhof är ett företag som har gjort sitt slag för saken.

lördag, december 17, 2005

Jag vill ha en extern hårddisk i julklapp

I pappersupplagan av Expressens fredagsbilaga fanns det ett intressant reportage om vad man bör ge/inte ge sin käresta. Eftersom jag inte har det julklappsbekymmret så läste jag mest reportaget med ro, men blev fundersam över vilka stereotypbilder den förmedlade.

Bland julklapparna du inte skulle ge din potentiella flickvän fanns nämligen "en extern hårddisk - det säger sig självt". Men vadå, jag vill ju ha en extern hårddisk i julklapp! Kanske inte den mest romantiska presenten, men det är ju lätt fixat genom att enkelt fylla den med ett passande innehåll.

Könsstereotypa julklappar är det annars gott om. Speciellt om man tittar på leksaksaffärernas barnavdelningar där det inte är någon tvekan om vilket kön en viss leksak vänder sig till. Inte för att det är något fel med rosa och blått, men måste det alltid vara så ruskigt tydligt?

En tröst i mörkret var skruvdragaren/borrmaskinen jag hittade på Rusta men aldrig köpte, med stencool design, och passform för vilken snickare som helst...

måndag, december 12, 2005

Tänk om "Sex and the City"-tjejerna hade spelat PSP...

Finns det tjej- och killspel? Spelar kvinnor och män olika typer av spel? Är kvinnor och män olika intresserade av spel? Är det någon skillnad mellan en manlig och en kvinnlig spelutvecklare?

Det var några av de frågorna som ställdes under helgens SuperMarit-event med representanter från den svenska spelvärlden. Företag som Dice, Avalanche och Gizmondo var i Visby och snackade med Sveriges kvinnliga dataspelsstudenter.

Även om frågorna inte fick de mest konkreta svaren, så väcktes stora och intressanta diskussioner över ämnet "kvinnor och spel", som inte alltid känns så självklara. Spel marknadsförs oftast inte med kvinnor som målgrupp, av någon underlig anledning så finns det fortfarande fördomar inom spelvärlden om att våld och kvinnor inte går ihop. Förutom de kvinnliga spelkaraktärerna som springer runt i högklackat och slåss förståss(som i och för sig är häftigare än killarna, för alla som någon gång haft högklackat på sig vet hur svårt det är att springa i den typen av skor). Få kvinnor känner till de svenska spelföretagen, vilket gör att de har fler manliga ansökande vid anställningar.

När vi började analysera den typen av spel våra föräldrar spelar, konstaterades det också snabbt att förvånansvärt många hade mammor som spelade mycket datorspel som avkoppling, och att de spelen de spelar inte alls tas på samma allvar som spel som oftast har killar eller män som största målgrupp. En klar och tydlig nedvärdering av vissa speltyper, som gör att det inte satsas på den typen av spel alls i samma omfattning.

Lite framtidstro får man allt ha dock, och det kändes som att den glömda spelmålgruppen tjejer och kvinnor kommer få mer fokus på sig i framtiden. Med fler kvinnor inne i spelproduktionerna, kommer fler spel att locka kvinnliga köpare. Dessutom så behövs det en bättre marknadsföring bland tjejer av befintliga spel. Natacha kom till Dreamhack för att marknadsföra spel där, tänk om Marissa i OC, eller Carrie i Sex and the City hade varit utrustade med en FPS-spelfylld PSP i handväskan?

lördag, december 10, 2005

Ett vidrigt brott

Att tala om förtryck av kvinnor kan ibland kännas omotiverat i vårt samhälle. Även om kvinnor får mindre i lön, arbetar mer och har större krav än män så har vi det trots allt väldigt bra, jämfört med både män och kvinnor i andra delar av världen. Därmed inte sagt att vi inte ska kämpa för ett jämställt samhälle!

Att skära bort delar av flickors könsorgan, s k könsstympning, är en sedvänja som många etniska grupper tillämpar. Varje år beräknas två miljoner flickor få sina kroppar stympade på detta vis!
Själv tycker jag att detta är så fasansfullt att det inte ens går att föreställa sig. Jag försökte en gång, för några år sedan, att ta mig igenom en dokumentär som var inspelad på den nordafrikanska landsbygden och visade hur det gick till i praktiken när flickorna hålls fast i armar och ben samtidigt som en äldre kvinna, "omskärerskan", genomförde stympningen medan flickan skrek för sitt liv. Jag kunde inte se färdigt dokumentären. Det är bara för fasansfullt. Och det pågår idag!

Som svensk kvinna, engagerad i mänskliga rättigheter, känns det ibland oöverstigligt att komma tillrätta med det gigantiska förtrycket mot kvinnor runt om i världen. Att skapa jämställdhet mellan könen kommer att ta tid, kanske flera generationer. Därför känns det bra när jag får indikationer från olika organisationer att könsstympningen kanske kan minska rejält inom en generation. Utbildning och förändring av attityder i främst norra Afrika gör att många flickor idag får behålla sina genetalier så som de är skapta. I Sverige har nu olika religiösa ledare gått samman för att visa sin avsky mot detta brott. Kanske finns det hopp? För vidrigare nutidsföreteelse får man leta efter...

onsdag, december 07, 2005

Praktisk feminism med hjälp av lite elementär matematik

Med BH-storlek 70C och ett VG i gymnasiets matematik E (endast för att reta gallfeber på den där proffessorn som kopplade bröststorlek till matematikkunskaper), tänkte jag ta matematiken till hjälp för att visa på att världen kanske inte är så jämställd ändå.

Med hjälp av en dagstidning/nättidning:
  • Ledarsidan/debattsidan/insändarsidan. Hur många av artiklarna är skrivna av män/kvinnor? Hur många av de anställda ledarskribenterna är kvinnor/män
  • Sportsidorna/sportbilagan. Hur många av sportartiklarna handlar om kvinnliga idrottare? Överbevisa mig gärna, men min erfarenhet av just sportsidorna är att det är en inte så liten manlig dominans. När jag bodde i Alvesta och läste Smålandsposten dagligen så kunde siffran för rapportering om kvinnliga bedrifter ofta hamna till noll. Trots att tex. det lokala fotbollslaget hade ett damlag i allsvenskan medan herrlaget bara låg i division ett.
Med hjälp av det HÄR fotot, räkna antalet damer/herrar. Fotot beskriver statsministrar/premiärministrarna för alla länder som är med i EU. En kvinna har dock tillkommit sen bilden togs, Angela Merkel.

Med hjälp av alla bloggar:
  • Kolla av de politiska bloggarna och om de är skrivna av kvinnor/män.
  • Räkna antalet kvinnor/män som är länkade från respektive blogg. (Min blogg är definitivt inte den bästa.)
Med hjälp av SEB:
  • Studera lönestatisktik för kvinnor/män.

Det är helt enkelt bara att dra sina egna slutsatser...

Slut upp i kampen för en mänskligare manlighet!

Den 25 nov manifesterade flera FN´s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. I Halmstad var det tjejjouren och Liberala ungdomsförbundet som aktivt ville visa sitt ställningstagande. Nu är det ett år kvar till nästa gång... MEN, ni som tycker att det är viktigt att kämpa för jämlikhet och frihet från våld ska absolut engagera er i någon form av organisation som arbetar med dessa frågor! Manliga nätverket skrev "folkfront mot mäns våld mot kvinnor" den 25 nov, som publicerades i Aftonbladet. De uppmanar alla organisationer att ta upp frågan om mäns våld till diskussion. Är du redan aktiv i en förening kan du gå till ordförande eller motsvarande och visa artikeln som manliga nätverket skrivit och berätta att du tycker det är viktigt att just ni engagerar er i den här frågan. Vi blir fler och fler som aktivt tar avstånd från våldet, bli en av oss du också!